1 Nisan 2008 Salı

kablosuz ağa şifre koyma

İnsanlar giderek daha bilinçlense bile kablosuz modemlere hala şifre koymayan yada koyamayan insanlar var. Umarım bu onlara biraz olsun kolaylık sağlar. Öncelikle hemen hemen tüm modemlerin menüleri 3 aşağı 5 yukarı aynıdır. O yüzden direk ben işlem adımlarını yazacam. Artık çoğu modem Türkçe dil desteği ile geldiği için Türkçe olarak yazacam (sorun yaşayan olursa mail atsın. Mail adresim yanda <--- )

  1. İlk önce bilgisayarınızı modeme usb kablo yada ethernet kablo üzerinden bağlayın yoksa yaptığınız ayarlar kaydedilmez. ( güvenlik nedeniyle dışardan biri modeme girmesin diye)
  2. Kablosuz yazan kısma tıklıyoruz ve kablosuz etkin yazısını görüyoruz. (Değil ise etkin hale getirin :)
  3. Kanal sayısını 11 12 izin verdiği sayıya çıkarın. Burdaki amaç birden çok bilgisayar modeme bağlandığı zaman çakışma olmasın diye hepsini bir kanala atıyor diyebiliriz.
  4. Kablosuzda güvenlik yazan alt menüye tıklıyoruz burdan da wep yada wpa yı seçiyoruz. Benim tavsiyem daha güvenli olması açısından Wpa yı kullanmanız.
  5. WPA seçildikden sonra anahtar kelime (paylaşılan şifre) yi yazıyoruz. laptop kullanıcıları burda 802.1x ayarını seçebilirler yada fabrika ayarlarında birakabilirler.
  6. Güvenlik kısmına tekrar tıklayarak İzin verilen şifreleme tipi = OnlyWPA (sadece WPA) işaretliyoruz. (bu adımı ben hep unuttuğum için olmuyordu!.. dikkat :)
  7. Her maddede işlemleri kaydetmeyi unutmayın.
  8. Artık modeminiz şifreli. Güle güle kullanın. Bilgisayarınızdan bağlanmak istediğinizde size artık şifrenizi isteyecek. Şifreyi birkez girdikten sonra bilgisayar bu şifreyi hafızasında tutacaktır.
Ufak bir hatırlatma. Şifrenizi kolay tahmin edilebilir yapmayın,ağ adı ile aynı veya kendi ad soyad gibi bilinebilir şifreler kullanmayın. En güçlü şifreleme rakam harf kombinasyonudur. Unutmamak için karıştırarak yazabilirsiniz.

Örneğin; isim Olgun rakam 1981 olsun. Şifreyi OL19GUN84 yapabilirsiniz
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder