13 Mayıs 2009 Çarşamba

TTnet seni Allah bildiği gibi yapsın! He mi?

http://kafa.bobiler.org/upload/photographs/148620496t.jpgBu gün TTnet'in basın toplantısı vardı. Genel bekleyiş yıllardır davaları kaybedip duran TTnet'in artık internetle birlikte Sabit Telefon Hattı şartını kaldıracağını açıklanmasıydı ama Sahipleri yabancı bile olsa Şark kurnazlığında bizden geri kalmayan TTnet, bizi şaşırtmayı yine başardı.

Bu gündür internet ortamında tartışmalara yol açan TTnet'in basın toplantısında en çok tartışılan konu Chip'in kendi sitesinden duyurduğu şu haberle ilgili. Kısaca habere göre TTnet isteyen kullanıcıların mevcut tarifelerinde kalması, isteyenlerin ise yeni esnek paketlere geçme şansı vereceği. Bu esnek paketler bulunduğunuz yerin santralinin kapastesine göre 8 mbit'e kadar ( yani kesintisiz 8 Mbit veremeyebiliriz diyor ) ister kotalı ( 4 gb 29 tl ) , isteyenlerin sınırsız pakete ( ayda 49 tl ) ye geçebilecekleri yönünde.

Herşey ne kadar güzel di mi? İşte kazın ayağı öyle değil ama. Sınırsız tarifede adil kullanım adı altında bir kota var. Yani sınırsız dediğimiz şey 15 gb'a kadar. Bunu aştığınız zaman sizi yıllar öncesinin tarifesi olan 512 Kbit ( Şu anki bağlantımızın yarısı ) hıza geçirecek. Şimdi daha önce burada verdiğim resimde görülebileceği üzere hiç internete girmediğim bir zamanda bile 22 Gb download yapan benim gibi insanlar zaten ikinci günde kotayı dolduruyor. 8 Mbit bağlantıda 4 Gb'lık kota zaten şaka gibi. Hiç ara vermeden tam kapastede indirme yaparsanız 4 Gb'lık kotayı 88 dakikada doldurabiliyorsunuz.
 
Peki bu adil kullanım dediğimiz şeyin dünyada örnekleri yok mu ? Aslına bakarsanız var ama orada mevcut kota 100 Gb ile sınırlı ve sizi anında hızınızı kesmekle tehdit etmiyor. İki üç ay süreyle aşmanız durumunda önce bir uyarı mesajıyla, hala inat ediyorsanız hızınızı mevcut hızın yarısına çekmekle tehdit ediyorlar. Bit tabi yinede bizden daha ucuza bağlandıklarını söylemeye gerek yok.

Peki TTnet durup dururken neden böyle bir şey yapma ihtiyacı hisseti? İşin espirisi tam bu noktada. Temmuz ayında Telefon operatörleri 3G teknolojisine geçiyor. Buda fiyatları henüz kesin olmamakla birlikte , bir aparat sayesinde sadece evde değil, Türkiye'nin her yerinde sabit bir fiyata , şu anki hızımızdan daha hızlı bir internete girme olanağı sunacak. Evde sabit hat'a ödediğimiz parada göz önüne alınırsa bir çok sınırsız internet kullanıcısının bu 3G teknolojisine geçeceği aşikar. Bunun yanında Tellcom gibi firmalar özellikle büyükşehirlerde yaptığı kendi alt yapı çalışmalarıyla 1024 sınırsız fiyatına 5024 Mbit internet hizmeti sunmaya başladı. Kısaca TTnet'in suyu ısınıyor. Bunun farkında olan TTnet bu yeni kampanya ile hem biz kullanıcıları 24 ay kitlemeyi ( kaçırmamayı ), hem de kota sınırı koyarak hazır olmayan alt yapıyı zorlamamayı planlıyor.
 

Zaten şimdi bu kampanya ile abonelerini kitledikten sonra, daha ucuz bir fiyata gene 24 ay abonelik tahahütü ile Vdsl 2 ( 10 mbit, 20 Mbit ) satışlarına başlayacak. Her zamanki gibi abone olmuşlar bir bardak soğuk su içecek. Bu yüzden bu kampanya başladığında, özellikle TTnet klasiği olan üst tarifeye geçtikten sonra alt tarifeye geçiş imkanı yoktur! maddesini de göz önüne alarak, En azından Temmuz ayına kadar beklemenizi ve 3G denilen hizmetin fiyatlarının belli olmasını beklemenizi tavsiye ediyorum. Özellikle 2010 yılında rekabetten dolayı çok büyük fiyat kırımları olması bekleniyor. TTnet'ten kurtulmamıza sanırım az kaldı. Bazen sebat etmek gerek di mi? 

Son olarak Youtube'un yasaklanmasının birinci yılı , hepimize kutlu olsun. Artık internetimiz ,yasaklar sayesinde daha temiz, daha güzel, daha iyi.
Share:

9 yorum:

  1. ben ttnet kullanıcısı olarak 8 mbps kampanyasını sevdim.herşeyi daha hızlı yapabiliyorum.wifi uçan internet ve modemi sayesinde sayesinden internete heryuerede kullanabiliyorum.şimdi birde 3g uygulaması geldi.memnun olamama gibi bi şansım varmı.istediğim herşey yanımda...

    YanıtlaSil
  2. bu hıza geöekten ihtiyacımız vardı anca işlerimiz rahatladı sağol ttnet

    YanıtlaSil
  3. Bağlantı hızının artmasına benim bir itirazım yok ama mevcut altyapıya bir kablo bile eklemeden, mevcut altyapının kaldıramayacağı hızlara çıkılmaya çalışılması yüzünden böyle salak kampanyalara kızıyorum. Limitsiz tarifeler , hatları yoğun tuttuğu için cazip hale getirilmiyor.

    Bunun yanında şu anki 8 mbs kampanyasında da ( 8 MBS E KADAR ) diyor. Yani size kesintisiz 8 vereceğimizin garantisi yok diyorlar. Mevcut altyapınız neyi destekliyorsa onu veriyorlar. Bu da başta dediğim şeye geliyor. TTnet tekel diye özelleştirildi, şimdi özel tekel haline geldi. Alt yapı çalışmaları yapmadan mevcut sistemin ne kadar daha yağını çıkarırıza bakıyorlar. Bu yüzden, zaten yapmaları gereken bir şeyi yaptıkları için teşekkür etmem.

    YanıtlaSil
  4. türkiyede ttnet ten daha ii hizmet veren başka bi kurum yok bence.işte müşteri memnuniyeti budur.ben mutluyum 8 mbps den.tşk.

    YanıtlaSil
  5. 8 mbps ye kadar son sürat rezalet adı altında kampanya sundu. Memnun olan arkadaşlar görüyorum. 1 mbps fiyatı 50 lirayken şimdi 8 mbps ye kadar 50 lira veriyorlar. Ama 8 mbps hız adil kullanım evinizin santrale uzaklığı gibi saçma sapan nedenlerle tam verimlilik sağlamaz. Çünkü bakır kablo en nihayetinde. Çok kelime oyunu var altında. İkincisi bu tarifeler insanları daha iyi kalite sunmak için değil 3g den korktuğu için yapılıyor. Yoksa 1 mbps gibi komik hakkaten çok komik bir hızla iletişime devam edecektik.
    Buradan teşekkür edenlere sesleniyorum. Dünya'nın 13 üncü sabit telefon firması TT dünyanın en pahalı ikinci internetini kullandırıyor.

    YanıtlaSil
  6. Hiç internete girmediği zaman 22 gb download yapan biri olarak sizi tebrik ediyorum. Ancak Türkiyr profili hiç de tahmin ettiğiniz gibi değil. İnternete insanlar sadece film indirmek için girmiyor. Kaldıki amaç hızlı film indirmek değil hızlı internete girmek. Hem hızlı hem sınırsız istiyorsanız ona göre de tarife mevcut. Bence adil kota uyg.gayet adil.

    YanıtlaSil
  7. Öncelikle sırf film indiriyorsun lafı biraz ağır. Tanımadığınız insanlar için böyle varsayımlarda bulunmak kırıcı olabilir. Bu site bu güne kadar hiç bir korsan yazılım ve benzeri uygulama tanıtmadı. 100 gb kotayı interneti sonuna kadar kullanan biri olarak rahatlıkla yapabiliyorum. Çünkü bilgisayar başında vakit geçirmeyi seviyorum. daha önce burada tanıttığım http://tinyurl.com/smiletv ile filmleri online izliyorum ( parasıyla ), müzik arşivi yerine http://tinyurl.com/radyoalgilama de sürekli tanıttığım internet radyolarını kullanıyorum. Online olarak oynadığım oyunları bir kenara birakırsak http://tinyurl.com/animefreaktv üzerinde bulamadığım animeleri sadece indirmekteyim. Eğer ki gerçek hızlarda bir internetimiz olsaydı amerikada test aşamasında olan donanımdan bağımsız internet üzerinden farcry gibi oyunları oynamanıza izin veren teknoloji ile bunu ayda 500 gb'a kadar çıkarabilirdim.

    sonuç olarak bana korsancı muhabbeti yapmayınız. Eğer ki internet benim için korsan olsaydı , burada son çıkan oyunların rapidshare linkleri, serialler, kırılmış programlar ve mp3 indirilmesini sağlayarak gayet güzel site hitleri ve paralar kazanabilirdim de.

    YanıtlaSil
  8. Gelelim şu adil kota işine. Benim en başından beri eleştirdiğim şey TTnet'in hiç bir altyapı çalışmasında bulunmadan devlet tekelindeyken TTNet neyse aynen devam etmesi. Bizim bu kurumu özelleştirmemizdeki amaç, özel sektörün bu kuruma bir hız ve uzmanlık kazandıracağı idi. Bunun yerine bu ülke grev adı altında yurt dışı bağlantısının kesilmesine şahit oldu. Taraflar anlaşınca, karşılıklı birbirlerini yalayıp, hiç bir şey olmamış gibi devam ettiler. Bu süre zarfında zor durumda kalan şirket ve kurumlar ise, ettikleri zararla kaldılar.

    Şu an Türkiye'nin bir çok yerinde ( ki inanmayan şikayet var veya ekşi sözlük gibi mecralara bakabilir ) TTnet adam gibi kesintisiz 4 Gb bağlantı bile veremiyor. İnternette 4 Gb sınırsız hattan , operatörün tavsiyesi ile 2 gb sınırsız'a geçerek internetin kesilmesinin önüne geçtiklerini bildiren insanlar dolu. Bu demek oluyorki 8'e kadar dedikleri aslında memleketin bir çok yerinde 2 ila 4 arasına bir bağlantı hızı. Buna müşteriyi kandırmak denir. Ben buna kızıyorum.

    Ayrıca bir servis sağlayacısı olarak ttnet, hükümeti ve ilgili kurumları site yasaklamalarının yanlış olduğu ve pratikte bir yaptırım olmadığı konusunda bilgilendirmesi gerekirken, hiç bir şey yapmamakta ( ki aslında ihbarweb ile körüklüyor da ). Çünkü youtube, lastfm, myspace gibi yasaklanan siteler yurtdışı trafiğinin büyük bir kısmını oluşturuyor. Bunlara yasak gelmesi, altyapısı yetersiz TTnet'in daha rahat nefes almasını sağlıyor. Yok yasak iyidir diyecek olan varsa aranızda, zaten biz bambaşka yerlerdeyiz, hiç tartışmayalım bile.

    Daha önce dediğim gibi adil kota uygulaması TTnet icadı değil. Dünyada benzer örnekleri mevcut ama hiç biri sınırsız tarife için 15 gb gibi komik bir tarife koymadı! Bunun yanında 8 mbs'e kadar denilen hızı da sağlayamadıktan sonra bu MÜŞTERİYİ KANDIRMAKTIR.

    Ayrıca gönül ister ki ttnet 16 gb , 46 Gb hızlarında internet 'de sunsun. Fiyatı bizim elde edemeyeceğimiz fiyatlarda olsun ama ihtiyacı olan kişiler faydalanabilsin. Ben bundan mutlu olurum ama 16 Gb kesintisiz internet için ALTYAPI şart. Bunun için TTnet hiç bir şey yapmıyor. Kızdığım nokta bu. Bunu daha nasıl izah ederim bilmiyorum. TTnet'in verdiği fiyata, altyapı yatırımı yaptığı halde Telcom 5 katı hızda internet satabiliyorsa, TTnet tek kelime ile bizi sikiyor. Daha da bu konuda bir şey yazmayacağım. İstediğinizi düşünmekte de serbestsiniz.

    YanıtlaSil
  9. Ya kafamı buluyor bu ttnet insanlarla ayda 15 gb la sınırlıyorlar bide adına adil kota diyorlar..
    adiliğe bak.
    günlük 500mb la sınırlıyorlar nerdeyse tüm türkiyeyi.
    şu günlerde sorması ayıp kimin günlük 500 mb ın altında download u olur ki?

    birilerinin bu ttnet e bi hoooop kardeş sen neediyon demesi şart artık.
    Bizi yolunacak kaz zannediyo.
    dur ama sen 2 ay kaldı sözleşmeyi yenilemeye gelirler onlar..

    YanıtlaSil