1 Nisan 2008 Salı

Backup yapma

Windows kullanıyorsanız anlaşılmaz çökmelere, tıkanmalara ve diğer sebeplerden dolayı sürekli format atmaya alıştınız demektir. Bu Xp lisans anlaşmasının bir maddesi sanki. Burda anlatacağımız konuda bu format çilesini bir nebze olsun azaltmak daha kullanışlı pratik bir hale getirmek. Sonuç olarak format atmak vakit alan bir iş, bunun üzerine sürücüler, ekran kartı driverı, favori programlar derken 2-3 saatinizi alan bir işe dönüşüyor.

Şimdi biz bu işleri otomatik hale alalım. Bunun için birçok ücretli yazılım var. Örnek olarak Acronis True image yazılımı var. Acronis ile imaj alma ile ilgili makale için buraya tıklayın....

Biz ise bu işin ücretsiz (dogal olarak daha az özellikli) ama işimizi görecek windows ile birlikte gelen versiyonunu anlatacağız. İlk olarak bilgisayarımıza son kez güzel temiz bir format atıyoruz. Burda formatı yavaş olarak seçmeyi unutmayın. Daha sonra bilgisayarımıza gerekli driver ve sürücüleri yükleyelim. Şimdi en son olarak da olmazsa olmaz programlarınızı yükleyiniz. Örnek vermek gerekirse; Winamp, Klitle codec pack, Msn Live, Bsplayer, vs.

Gelelim programi çalıştırmaya. Başlat->Tüm programlar-> Donatilar-> Sistem araçlari-> Yedekleme yönergeleri ile sistem yedekleme seçeneği ile menüye ulaşıyoruz. Burdan isterseniz Tüm sistemin yedeğini alınız isterseniz (tavsiyem) neyin yedekleneceğini ben seçiyim seçeneğini tıklayınız. Burdan windows gezginini kullanarak istediğiniz programlar ve belgeleri ve tabiki windows'u seçerek yedekleme yapılmasını istediğiniz dosya ve klasörleri şeçtikten sonra ileri diyerek yedeği saklamak istediğiniz yeri gösteriyorsunuz. Benim tavsiyem d: sürüsüne kaydetmeniz daha sonra cd/dvd ye yazılması. Burda hala bir disket sürücünüz varsa çökme durumlarında kullanabilceğiniz bir kurtarma disketi de oluşturabiliyorsunuz. Bu sayede direk windows'u bu disket ile otomatik şuanki haline döndürebilirsiniz. Neyse burda kaydedilcek yeri de seçtikten sonra ileri dediğimiz zaman gelişmiş seçeneğini görürüz. Bu seçenek zaten var olan bir yedeğiniz varsa onun üzerine güncelleme yapmanızı sağlar. Ama ilk kez yedekleme yapıyorsanız direk bitir diyerek işlemi başlatabilirsiniz.

Şimdi eğer imajını d: gibi ikinci bir hdd saklamayı düşünüyorsanız yer sıkıntınız yok ama eğer bir dvd ye yazmayı düşünüyorsanız bu alanın 4.5 gb geçmemesine özen gösterin. Eğer ücretli yazılımlar kullanırsanız alan 700mb geçince cd'ye yazabilmeniz için otomatik bölebiliyor ve belli peyrotlarda kendini güncelleyebilir. Windows'un kendi imaj alma programi ise ne yazik ki tek bir dosya olarak kendini gösteriyor. Bununda çözümü var tabiki. Winrar yada 7-zip gibi bir program yardımı ile yapabilirsiniz. Bu işlem çok basit. Öncelikle dosyaya sağ tıklayınız ve Arşive ekle diyin. Daha sonra önünüze gelen pencerede Ciltlere böl kısmına "Cd 700mb" olarak işaretleyiniz. Artık bu dosyayı daha sonra tek tıkla birleştierecek şekilde 700mb Dosyalara bölecek. Bu kadar :)

Bu yedekleme programi sadece Windows Xp Pro versiyonunda vardır. Alternatif olarak bkz:acronis ve deep frize.

Ayrica programi direk Başlat->Çalıştır->ntbackup diyerekde başlatabilirsiniz.

Ücretsiz alternatifleri için de google a yada inndir.com gibi bir adreste freeware başlığı altında backup diye arattırmanız yeterli.
örn:back4win
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder