24 Mayıs 2016 Salı

Maker nedir (Maker hareketi/akımı).

Maker'ın Türkçe en güzel karşılığı Kendin Yap olur. Bu konuda genel kabul görmüş diğer bir tanım ise, bir kişi kendisine Maker diyorsa, Makerdır. Görüldüğü üzere kabul şartları çok sıkı :)

Maker hareketinin bir diğer özelliği ise, açık kaynak (open source) felsefesine benzer bir şekilde rekabet yerine paylaşım, yardımlaşma üzerine kurulu olması. Özellikle youtube bu konuda çok güzel bir kaynak olduğunu da belirtmeliyim. Bir çok kişi (dil sıkıntınız varsa bile) yaptıkları projeleri adım adım vbloglar şeklinde yayınlıyor. 

Ortaya çıkan ürünün pratik, güzel, ticari değeri olması, bir soruna çözüm üretip üretmemesi Makercıları aslında çok ilgilendirmiyor. Ha olursa iyi olur diyorlar ama asıl amaç kendi ihtiyaçlarını karşılayacak veya aklındaki bir projeyi kendi kaynaklarından yararlanrak yaratmak. 

Bu elektronikten mobilyaya, yemekten kıyafete her şey olabilir. Basit bir örnek hazır kitler yardımıyla 600, 700$ satılan bir dronu çok daha ucuza kendinizin yapması, ihtiyaçlarınız doğrultsunda özelleştirmeniz yada amacı dışında çok alakasız bir şey için kullanılacak hale (kek yapmak) getirmek olarak özetleyebiliriz. 

Türkçe ne, nasıl yapılır konusunda bilgiler için ;

Haberler için; 

Etkinlikler için; 

İstanbuldaki Festival için; 

sitelerine bir göz atabilirsiniz. 

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder