27 Şubat 2009 Cuma

Pishing ( oltalama ) yöntemleri

Pishing denilen kavram genel olarak, sizi bir şekilde kullanıcı bilgileriniz ve kredi kart numaranızı ele geçirme amaçlı yapılan eylemlerdir.

Burada resimlerle birlikte başlık başlık çok güzel bir şekilde anlatılmış. Ben biliyorum bunları diyorsanız bile, bilgilerinizi tazelemek adına bir göz gezdirin bence. 

Bunun haricinde genel olarak Pishing saldırılarından korunmak için şu aşağıda belirtilmiş olan yöntemleri kullanmaya özen gösteriniz. 

5. Phishing saldırılarından korunma
Unutulmamalıdır ki, phishing saldırıların temelinde e-posta ile kullanıcıları kandırma yatar. Bu tür online dolandırıcılıktan korunmanın en önemli yöntemi bilinçlenmektir.
  • E-postanıza müşterisi olduğunuz kurumdan gelen şifre isteklerine kulak asmayın. Bu tür istekler genelde kurum adından gönderiliyormuş gibi yapılır.
  • E-postanıza gelen mesajların doğruluğunu ispatlayın. Tanımadığınız kimselerden gelen mesajları silin, asla cevap vermeyin. "Aşağıdaki bağlantıya tıklayın"gibi e-posta isteklerine yanıt vermeyi düşünmeyin.
  • Bankalar sizden e-posta ile kişisel bilgi / şifre talebinde bulunmaz. Eğer böyle bir istek gelirse derhal bankanızla irtibata geçin durumu aktarın.
  • Online olarak alışveriş yada banka işlemleri yapmak istiyorsanız, bağlandığınız adresin güvenli olup olmadığını kontrol edin(kişisel bilgi/şifre girişi esnasında web browserınızın sağ alt köşesinde kilit simgesi varsa bilgileriniz şifrelenmiş olarak aktarıldığını anlarsınız) .
  • Eğer e-postanıza kişisel bilgilerinizi doldurmanızı isteyen bir form sayfası gelirse bu formu doldurmadan 3 kere düşünün. 1. düşünmeniz gereken; gerçekte bu form nereden geldi?. 2. düşünmeniz gereken; bu formu doldurmam neden isteniyor?. 3. düşünmeniz gereken; formu doldurursam neler olabilir?
  • Çeşitli kurumlardaki hesaplarınız için kendinizi farklı şifre kullanma konusunda zorlayın.
  • Bankanızdan gelen kart extrelerini, hesabınızı düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın. Olası aksiliklerde bankanızla ile irtibata geçin.
  • Sisteminizi düzenli olarak kontrol edin. İşletim sisteminizin güvenlik yamalarını yükleyin, Antivirüs yazılımınızı devamlı olarak güncelleyin. Web browserınızın güncel kalmasını sağlayın.
  • Güvenmediğiniz bilgisayarlardan banka işlemlerinizi gerçekleştirmeyin. 
Yazının tamamını okumak için lütfen buraya tıklayınız.... 
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder