30 Kasım 2008 Pazar

Ubuntu e-dergi

Ubuntu Türkiye'nin artık bir e-dergisi var. İndirmek isteyenler buraya bakabilirler. Genel olarak içerik şu şekildeymiş;

Ubuntu Türkiye E-dergisi SUDO'nun ilk sayısı.

İçindekiler;


* Yıkıcı Uzlaşmalardan Sakınmak (Samed KONAK)
* Warzone2100 (Eren KOVANCI)
* Intrepid Ibex'in Yenilikleri (Eren KOVANCI)
* Ubuntu 8.10'un Ekran Görüntüleri (Serdar GÜNDÜZ)
* Her Yönüyle Ubuntu (Murat PINAR)
* Emerald Tema Düzenleme (Çağlar ERSÖZ)
* Ubuntu'da Xbox Media Center Kurulumu (Ergin ÜRESİN)
* Ubuntu'da USB Modem Kurulumu (Ergin ÜRESİN)
* Ubuntu Tweak (Serdar GÜNDÜZ)
* Audacious (Eren KOVANCI)
* Gparted ve Fdisk ile Disk Biçimlendirme (Çağlar ERSÖZ, Ergin ÜRESİN)
* Gimp ile Fotoğraf Düzenleme Sanatı (Hüseyin SARIGÜL)
* Yaşar SAFKAN ile Röportaj (Burak DEMİR)
* Celestia ile Evreni Keşfe Çıkıyoruz (Onur ÇETİNKAYA)
* Windows Yazılımlarına Özgür Alternatifler (Murat PINAR)
* Sox ve Imagemagick (Ergin ÜRESİN)


Ayrıca Ubuntu Türkiye  ve henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen Ubuntu Wiki-Tr  sayfasını takip etmekte fayda var. Ubuntu ile ilgili her sorunuza Ubuntu Türkiye Forumlarında gönüllü kişilerce yardımcı olunulmaya çalışılacağını da unutmayın.


Share:

Youtube 'a yeni arayüz

Giremeyip merak edenler buradan devam ederken biz konumuza dönelim. Youtube yeni arayüzü ile videoları 4:9 oranında değil, daha çok dizüstülere yönelik olan 16:9 formatına ( başka bir deyişle geniş ekran ) olarak değiştirdi. Genel olarak youtube'un bu halinden insanlardan şikayet geliyor ama bence güzel olmuş. Sonuç olarak gereksiz bir çok şeyden kurtulmuşuz bu hali ile. İnsanlar genel olarak bunun kişinin tercihine bırakılması gerektiğini , opsiyonel olması yönünde diretiyor ama sanırsam yenilik her zaman yanında dirençte getiriyor.
Share:

27 Kasım 2008 Perşembe

İnfra Recorder Nero'ya alternatif

Nero'nun hantal olmadığı, iki cd/dvd yazacam diye bilgisayarınızda 1 gb yer kaplamadığı o güzel günleri özlüyorsanız size iyi bir haberim var. 3,69 Mb boyutundaki bu program bir Dvd / Cd yazma programından isteyebileceğiniz her şeyi karşılayabilen ve bunun yanında Türkçe dil desteğide bulunan ücretsiz, GPL lisansı ile korunan bir açık kaynak yazılımı. Program imaj dosyalarını okuyabildiği gibi iso, nrg gibi imaj olarakta yazabiliyor. Basit arayüzü sizi kullanırken zorlanmamanızı sağlıyor. Anasayfasına gitmek için buraya, indirmek için buradan devam.
Share:

İnternet ucuzlayabilir ?

Mi acaba ile devam etmek istiyorum ama Maliye bakanı " internet üzerindeki Özel İletişim Vergisinin (ÖİV) yüzde 15'den 5'e düşürüleceği ." şeklinde bir şeyler yumurtlamış. Bu eğer olursa internet faturalarımız epey bir hafifleyebilir. Ayrıca TTnet hala çalışıyoruz demekle birlikte ( neyine çalışıyorlarsa, yalancı demek istemiyorum ) internet için sabit hat şartını ortadan kaldıracaklarını ( aslında bir dünya mahkeme kararı yüzünden mecburlar ama hala ayak diretiyorlar ) açıkladılar.
Share:

Fedora 10 Yayınlandı.

Fedora'nın son sürümü yayınlanmış bulunuyor. Yeni Linux sürümlerini denemek isteyen ve takipçilerine duyrulur. Genel olarak yazılım ve programla uğraşanlar tercih ettiği söylenen bu sürümde yapılan yenilikler şu şekilde;

  • Geliştirilmiş web kamerası, kablosuz ağ desteği sunan Linux 2.6.27 çekirdeği
  • EXT4 dosya sistemi,
  • KDE 4.1 ve GNOME 2.24 masaüstü ortamları,
  • Paket yönetim sistemi RPM’in 4.6 sürümü,
  • 4GB’a arttırılmış azami dosya boyutu,
  • Java kaynak betiklerini derlemeye olanak tanıyan Eclipse yazılımının 3.4 sürümü
  • Geliştirilmiş sanallaştırma, paket yöneticisi, uzaktan veri depolama, geliştirilmiş güvenlik, önceki sürümlere göre daha hızlı sistem başlangıç süresi,
  • 3G gibi bağlantıların paylaştırılma yeteneği,
  • OpenOffice.org 3.0, Pidgin 2.5, GIMP 2.6 gibi yazılımların son sürümleri ve Mozilla Firefox’un son sürümü 3.0.4 önyüklü olarak sunuluyor.
Share:

26 Kasım 2008 Çarşamba

Toplama Bilgisayar

Dolar aldı başını gitti biliyorum ama es kaza düşerse diye hazırda beklettiğim bir sistem var. Bu aralar aklıma yazacak yeni bir şey gelmediği için size bir donanım tavsiyesinde bulunmak istedim.

İşlemci  olarak  AMD ATHLON 64 X2 DUAL 6000+ 3.0GHz düşünüyorum. 3 veya 4 çekirdekli sistemlerin faydasını henüz tam olarak göremedik. Bu yüzden daha fazla para verip, daha az performans almakta bir yarar görmüyorum. İşlemcinin şu an ki fiyatı 210 ytl. 


Anakart olarak GIGABYTE MA770-DS3 AMD FSB 4000MT DDR2 1066 SOKET AM2 940PIN ANAKART de karar kıldım. Ürün hem ilerde 3 veya 4 çekirdeğe geçmek isterseniz bu ürün gammını destekliyor. Ayrıca ısı takip sistemlerine sahip olması ile birlikte Amd'nin son Yonga setini kullanıyor olmasıda çabası. Ürünün şuan ki fiyatı 170 Ytl. 


Ram olarak OCZ PLATIUM SLI 2 GB 1066 MHz CL5 DDR2 Kit (2x1GB)  uygun gibi geldi. Burada aslında daha hızlı ram isteyenler bekleme süreleri daha düşük olan 800 Mhz versiyonlarına yönelebilir ama ben hem ilerde kendisini 800 Mhz çekerek O/c için voltaj yüklemesi yapma ihtimalini, hem de düşük bekleme sürelerinden ziyade sorunsuz bir sistem tercih ettiğim için dar boğaz oluşmaması açısından kartımın desteklediği son hızı kullanmakta kararlıyım. Ürünün şuan ki fiyatı 85 ytl. Son olarak 2 gb ram hem vista, hem xp sistemler için yeterli bir sistemdir.

Ekran kartı olarak SAPPHIRE ATI HD 3870 512MB 256BIT GDDR4 (DirectX 10.1) PCI-E x16 2.0 EKRAN KARTI  oldukça iyi ve ekonomik bir çözüm olarak duruyor. 260 Ytl fiyatı olan bu ürün Pci-2.0 desteği- Dx 10 ve  2250Mhz GDDR4 bellek ve 775+Mhz lik grafik işlemcisi ile göz dolduruyor. Hala yeni çıkan orta seviye kartlar yerine tercih edilebilecek bir ürün.

Monitör olarak VW220S 22"  

Son olarak 170 ytl'lik fiyatı ile THERMALTAKE SOPRANORS 101 (VG7400BWS) PENCERELİ ATX SİYAH KASA ile donanım tavsiyelerimin sonuna geliyorum. Klavye mouse seti düşünenler A4 tech X7 serisine göz atsınlar. Bu fiyata bulabileceğinizin en iyisidir. 








Share:

Compex 2008 " Adamlar yapamamış "

 
Bu sene yapılan Compex fuarı hayatımda gördüğüm en kötü fuar olma özelliğini taşıyor. Genel olarak internette compex fuarı ile ilgili arama yaptırdığınız zaman herkesin fuar açılıyor diye haber yaptığını ama fuarla ilgili tek bir haberin olmadığını fark edeceksiniz. Ticari kaygılarla oluşan bu ortam yüzünden kimse fuar hakkında bir şey söylemiyor. Kişisel blog sahibi olmanın sanırsam en güzel yanlarından biri bu ( gülücük ).

Gitmeyenler için fuarı biraz özetlemek istiyorum. Üst katta TTnet ve avea nerdeyse bütün lütfü kırdar'ı kapatmışlar. TTnet en son ETLERİ sergiliyor. Evet yanlış okumadınız süpermini etekli modellerini tanıttı TTnet. Bunun haricinde Compex'le alakası olmayan bir dünya ingilizce Dil kursu ve araba modelleri vardı üst katta. Daha önceki senelerde üst katlarda genel olarak telefoncular olduğu için yinede çok garipsemedik ve alt kata bakalım dedik. Alt katın üçte birini media Markt kapatmış ve bildiğiniz bir Tansa tadında satış yapıyor. Satış elemanı ben gittiğim sırada Sadece 39.99'a Mp3 player ( geaal ) diye bağırıyordu. Salonun diğer üçte biri ise İntel Game X ve level/Chip e ayrılmış durumdaydı. İntel Game X kapsamında satılan Exper Bilgisayarlar 500 ytl'lik indirimleriyle fuarda en çok takdirimi kazanan şeylerden biri oldu. Bu kadar alan otomatikman iptal olduktan sonra geriye kalan üçte birlik alanda da işte normalde görmemiz gereken standlar mevcuttu. Bilişim adına gittiğim bir fuarda kıyıda köşede kazıyarak bulduğum standlar ve daracık mekan yüzünden bu seneki Compex tek kelimeyle rezaletti.

Bir birey olarak bundan sonra gideceğimi hiç sanmıyorum ve gidemedim diye üzülenler varsa kesinlikle üzülmesinler. TTnet ET hizmetlerini kaçırmak dışında bir şey kaybetmediler. 
Share:

22 Kasım 2008 Cumartesi

Format çeviri programları

Bir dünya format arasında boğuşup duruyoruz. İnternet üzerinde onu buna, bunu ona çevirmek adına ( AVI, DivX, MOV, MPEG4, 3GP, MP3, MP4, FLV…)bir dünya program var. İşte bunlardan size bir yelpaze.

vixy.net

Bedava FLV video çevirici. YouTube videolarını AVI, DivX, MOV, MPEG4, 3GP, MP4, MP3, iPod Video ve PSP Video formatlarından istediğinize çevirebilirsiniz.
Zamzar

Bedava video çeviri servisi. İstediğiniz videoyu çeşitli video formatlarına çevirebiliyor. Çevrilen dosya e-posta ile size gönderiliyor.
FLvix.com

Bedava İnternet Video Çevirici yazısı ile tanıttığımız sitede YouTube, Google Video ve FLV uzantılı videoları AVI, MOV, 3GP, MP3, MP4 formatlarına çevirebilirsiniz.
All2Convert

Bilgisayarınızdan yükleyeceğiniz FLV uzantılı videolarınızı çeşitli video formatlarına hızlı bir şekilde çevirebiliyorsunuz. Çevrilen videoyu bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz.

Video çevirici ile YouTube, Google, DailyMotion videolarını MPEG, AVI, MOV, 3GP and DivX formatlarına çevirebilirsiniz.
Movavi

Bir başka çevrim içi video çevirici. Videonuz çevrildiğinde e-posta ile sizi uyarıyor ve bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz.
Cellsea

Video dosyasını bilgisayarınızdan yükleyerek değişik formatlara (FLV, AVI, MOV, MPG, …) çevirebilirsiniz. Yalnız maksimum dosya boyutu 25 MB olmalı!
mediaconverter.org

Videolarınızı çeşitli formatlara çevirebiliyorsunuz. Çevrilen video e-postanıza link şeklinde gönderiliyor.
vconvert.net

You Tube ve DivX videolarınızı iPod ve cep telefonu formatlarına da çeviriyor.
VideoDL

YouTube, Google Video gibi videoların linkerini vererek değişik formatlara çevirebiliyorsunuz.
Videolarınız artık istediğiniz formatta…
Videolarınızı paylaşmak kullanabileceğiniz siteler 
 
Site adı:
video.yahoo.com    
Site yükleme boyutu: 100 MB 
Desteklediği Yükleme Formatları: WMV, ASF, QT, MOD, MOV, MPG, 3GP, 3GP2 or AVI format
 
Site adı: 
video.msn.com         
Site yükleme boyutu: 100 MB
Desteklediği Yükleme Formatları: AVI, ASF, WMV, MOV, MPEG 1/2/4, 3GP, 3G2, DV, QT, DivX and Xvid
 
Site adı: 
video.google.com       
Site yükleme boyutu: 100 MB
Desteklediği Yükleme Formatları: AVI, MPEG, Quicktime, Real, and Windows Media
 
Site adı: 
Site yükleme boyutu: 100 MB 
Desteklediği Yükleme Formatları: WMV, Avi, mov, mpeg4
 
Site adı: 
Site yükleme boyutu: 100 MB 
Desteklediği Yükleme Formatları: mov, mpeg, mpg, mp4, wmv, asp, avi, divx
 
Site adı: 
Site yükleme boyutu: 500 MB veya 45 dk 
Desteklediği Yükleme Formatları: xvid, dat, 3gp, asf, avi, dv, gvi, flv, mov, mp4, mpeg, mpg, qt, wmv
Share:

20 Kasım 2008 Perşembe

Gmail'den bir yenilik daha

Gmail yeni bir özellik daha kattı. Artık mail adresinize girdiğinizde sizi yeni temalar bekliyor. Yeni temalara Ayarlar--> Temalar  diyerek ulaşabilirsiniz. İlk etapta bulunduğunuz şehrin ismini girmenizi istiyor, bunu yapmanızı istemesindeki sebep, igoogle'ın kimi temalarında olduğu gibi gece-gündüz döngüsüne göre temanın değişmesini sağlamak ama her temada bu geçerli değil.


Sırasıyla Temaların isimleri aşağıdaki gibi ( Burasıda konuyla alakalı gereksiz bilgi kısmı olsun )
  • default
  • classic
  • new blue
  • cold shower
  • steel
  • minimalist
  • green sky
  • bubblegum
  • cherry blossom
  • night shade
  • marina
  • dusk
  • sunset
  • silver lining
  • contrast black
  • shiny
  • desk
  • tree
  • summer ocean
  • phantasea
  • zoozimps
  • candy
  • bus stop
  • ninja
  • tea house
  • terminal
Share:

19 Kasım 2008 Çarşamba

Numara taşınabilirliği ( taşıma ) işlemi nasıl yapılıyor 'a cevap

Dünyada bir çok örneği bulunan ve Türkiye'de başarıyla uygulanmaya başlanmış uygulamadır. Gsm operatörlerinin kendilerince almış oldukları önlemler ve uygulamalar sonucunda henüz kim bu işten başarıyla çıkmış bilinmemekle beraber, içeriden alınan haberlere göre durum yine turkcell'e yaramıştır. 

Numara taşınabilirliği işlemi yapmak isteyenler için sistem şu şekilde yürümektedir. Abone hangi gsm operatörüne geçmek istiyorsa direk oranın kapısını çalarak başvuru yapabilmektedir. Faturalı hattınızı geçiş yapmak istiyorsanız, kimliğinizin yanında bir de adınıza gelen son dönem bir fatura ek evrak olarak istenecektir, unutmayın! size verilen geçiş evrağını dolduruyorsunuz ekinde evraklarınızla teslim ediyorsunuz ve size yeni bir sim kart veriliyor yalnız bunu hemen değil, kullanmaya başalayabilirsiniz, diye mesaj gelince takıyorsunuz. 

Başvuru yaptığınız alıcı operatör bilgilerinizi sisteme giriyor ve verici operatörden geçiş yapıp yapamayacağınızı yani borcunuz harcınız var mı, kara listede misiniz, bunların bilgisini ve karşıdan onaylanmasını bekliyor. Verici operatör bu talebi 3 gün içerisinde ortak sistemden olumlu ya da olumsuz kapatmak zorundadır. Sonra geçiş yapmak istediğiniz operatör gelen bilgiye göre aktivasyon işleminizi gerçekleştiriyor. Belirtmiş olduğunuz saat aralığında da transfer işleminiz gerçekleştiriliyor. Bu trasfer işlemi zamanına dikkat edilmesi gerekmektedir. Doldurduğunuz formda gün belli saatlere bölünmüş ve siz bir aralığı seçmek durumundasınız. taşınma işlemi sırasında kısa bir süre de olsa (en az yarım saat) telefonunuz kesintiye uğrayabileceğinden gece saatlerini seçmeniz yararınıza olacaktır. başvurunuzla başlayan ve yasal olarak işlemlerin yapılması gereken süre 7 gündür (iş günleri dahil). ilk 2 gün alıcı operatör - 3 gün verici operatör - 2 gün alıcı operatör şeklinde.
 
Ayrıca geçiş yapan numara diğer operatörden arandığında farklı bir arama tonu çalacaktır, buna dikkat etmeyen abonelerin sorumluluğu kendilerine aittir, bilginize.
Share:

18 Kasım 2008 Salı

Compex 2008

 
 Compex her sene olduğu gibi bu sene yeninden ( ve bu hafta sonu ) Lütfü kırdar kongre merkezinde bizlerle olacak. Bizi teğet geçmesi gereken kriz nedeniyle bu sene muhtemelen bir durgunluk olacak olan fuara Hp, Asus gibi ağır toplar yinede gelecek. Teknoloji meraklısı arkadaşlara İstanbul semalarında iseler bir göz atmalarını tavsiye ederim. Genel olarak % 60 sıkıcı, bildik şeyler göreceksiniz ama bazen geri kalan % 40' lık şeyler gittiğinize değmesine sebebiyet verebiliyor.

Artık bir klasik olarak İntel GameX 'te bu etkinlik çerçevesine gerçekleştirilecek. Profosyonel maçların yanında Lan partilerde düzenlenecek. Genel olarak CoD4, Cs ve Prostreet üzerinden olacakmış. Lan partilere katılmak isteyenlere haftasonu değil hafta içi gitmelerini tavsiye ederim, hafta sonu sıra gelemiyebilir zira.
Toparlayalım artık ve anasayfası burada, Nasıl giderim burada, İndirimli bilet için buraya bakıyoruz.
Share:

BenQ JoyBook A53-N17 Dizüstü Bilgisayar

Malumunuz dolar yükseldi, doğal olarak teknolojik her şey tavan yaptı. Bu dönemde bilgisayar almak isteyenlerinde hevesleri artan fiyatlarla kursaklarında kaldı. Fiyatların tavan yaptığı bu dönemde bilgisayar almak zorunda olan arkadaşlara bir tavsiyem olacak. Şimdilik fiyat/performans oranında iyi bir dizüstü BenQ dizüstü bilgisayarı. Genel olarak BenQ bu sene pazar payını genişletmek istiyor ve kriz çıkmasaydı daha önce okuduğum bir habere göre piyasaya sert girmeyi planlıyorlardı. Sanırım kriz sebebiyle onlarda kendilerine çeki düzen verme ihtiyacı hissettiler ama bazı yeni nesil sayılmayacak, lakin performans olarak hala iyi olan modelleri ucuz olarak kaldı.
Söz konusu dizüstüne gelirsek genel olarak özellikleri şu şekilde. 
CPU Intel® Centrino® İşlemci
Intel® Core™2 Duo İşlemci

T5750 (2.0GHz, 667MHz, 2MB Cache)
 
İşletim Sistemi Linux
Chipset SiS M672
Grafik Çipi SiS Mirage™ 3+ (256MB'a kadar paylaşımlı)  
Bellek DDRII-667 1GB ve üzeri
Hard Disk 160GB (5400RPM-SATA)
Optik Sürücü 8X Super Multi DVD Yazıcı (Çift Katman Destekli)
 
Ekran Boyutu 15.4" UltraVivid Geniş Ekran, 8ms Tepki Süresi
Çözünürlük WXGA(1280x800)
Parlaklık 200nit
I/O Port USB 2.0 x 3, RJ-45 Ethernet port x 1, RJ-11 Modem port x 1, VGA port x 1, DC-IN x 1, Microfon Girişi x 1, Kulaklık Çıkışı x 1
Pil 6-hücre Lithium-ion Batarya, 53Whr (4800mAh);
Yaklaşık 2.3 saat pil ömrü*
*Pil ömrü yaklaşık değerdir ve BatteryMark V4.0.1 ile güç tasarruf modu açıkken ölçülmüştür. Kullanım sırasında ayarlara ve kullanım şartlarına bağlı olarak değişebilir.
İletişim / Network Modem: 56K/V.92
LAN: 10/100 Ethernet
Wireless LAN: 802.11b/g
Kart Okuyucu 4-in-1: SD/MMC/MS/MS-Pro
Ses 1.5W hoparlör x2
Mikrofon x1
Ses Sistemi x2 kanallı
(1) Sound Blaster Pro Uyumlu
(2) HD Audio
(3) Gürültü Önleme ve Yankı Engelleme Desteği
 
Yazılım BenQ QMedia Bar, Nero Express, Anti-Virus Software, PowerDVD, Adobe Reader, WebCam Companion, Magic-I, Microsoft® Office Professional 2007 60 gün deneme sürümü*
*Sadece Windows işletim sistemi ile gelen cihazlarda
Boyutları 360 x 260 x 19 (front) ~37 (rear) mm
Ağırlık 2.60 kg (6-hücre pil dahilken)*
*Ağırlık donanımınıza göre değişebilir.
Webcam 0.3-megapixel webcam
Garanti 2 yıl Türkiye'nin her noktasında Kapıdan Kapıya "Konforlu Garanti"
1 yıl Denizaşırı Garanti (ORW)*
*ORW değişik bölgelere göre farklılık gösterebilir. Detaylar için lütfen linki inceleyiniz http://service.benq.com/orw/


Bu ürün hakkında toparlamak gerekirse 64 bitlik ve 2 ghz işlemcisi ile performans olarak tatmin edici. 1 GB ram ile Xp kullanmayı düşünüyorsanız iyi bir performans alabileceğiniz ortada. Numerik tuş takımı ile klavyede rahat kullanım imkanı var. Ses kartı tatmin edici seviyede gibi görünüyor. Yazılım olarak güzel programlar veriyor.
Eksiler olarak ekran kartı 256 Mb'a kadar paylaşımlı diyor. Bu değerin üstüne çıkamıyorsa Vista ile tam performanslı olarak ( aero vs ) kullanılabilir mi bilmiyorum. 160 Gb Hdd günümüz koşullarında az bir hard disk.  
Ürünün şu anki yaklaşık fiyatı 735,38 USD + KDV. ( Acelesi olmayanlar doların düşmesini veya kampanyaları beklemesinde fayda var. Zira bu ürün bile 1 100 ytl'den 1 450 ytl'ye kadar yükseldi. Yani bu alet normal şartlardaki ederi 1100 ytl. 350 ytl'lik fark doların yükselmesi yüzünden )
Share:

16 Kasım 2008 Pazar

TinEye Resim Arama Motoru

Oldukça başarılı bir resim arama sitesi bu. Google grafik'i unutun. Bu resim arama sitesinin çalışma mantığı oldukça farklı çünkü. Diyelim ki elinizde bir resim var ( mesala adını bilmediğiniz ünlü bir ressam, yada bir manzara resmi vs ) ve bu resmin benzerlerini, yada bizzat kendisini veya başka bir deyişle aslında kime ait olduğunu ve internette başka hangi sitelerde olduğunu bulmak istiyorsunuz. Bu noktada TinEye devreye giriyor ve size resmin bulunduğu siteleri gösteriyor. Oldukça başarılı bir arama motoruna sahip. Ayrıca resmi upload etme yanında bulunduğu sitenin url'sini ( algilama.blospot.com/resim/asae3aw2.png gibi ) girerekte yapabiliyorsunuz. Resmin urlsini görmek için resme sağ tıklayarak resme bak ( resmi göster ) demeniz yeterli.

TinEye sitesi sadece mail ile bir aktivasyon yapmanızı istiyor. Bunun haricinde tamamen ücretsiz bir hizmet sunmakta.
Share:

14 Kasım 2008 Cuma

Türkiye ve internet Bağımlılığı

Ntv'nin haberine göre %3'ümüz bağımlıymışız. Panik yok henüz rakam çok küçük :)

Erkeklerde bağımlılık oranının kadınlardan üç kat fazla. 4 bin anne ve baba ile 819 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre evde interneti en çok babalar kullanıyor. İkinci sırada ise çocuklar var.

Buda gereksiz bilgi olsun.
Share:

Firefox eklentileri ( sizin için seçtiklerim )

BugMeNot

BugMeNot

BugMeNot bildiğiniz gibi birçok site için kullanıcı adı ve şifreleri veren bir web sitesi. Böylece sadece içeriğine ulaşmak istediğiniz bütün web siteleri için tek tek üye olmanız gerekmiyor. Bu eklenti sayesinde o site için BugMeNot’ta kayıtlı kullanıcı bilgisi varsa doğrudan sağ tuşla giriş yapabiliyorsunuz. İnternette gezinmeyi son derece hızlı hale getirecek bu eklenti sayesinde google’dan ulaştığınız sitelerin aradığınız şeyi gerçekten verip vermediğini anlamak için üye olmanız gerekmeyecek. Dolaylı olarak da olsa spam’den korunmanızı sağlayacak olması da çok güzel bir artı…

Sürüm:2.0
Uyumluluk: Firefox 2.0 - 3.0
Download
Web Sitesi

Foxmarks (Sık Kullanılanlar’a Her Yerden Ulaşın)

Foxmarks (Sık Kullanılanlar’a Her Yerden Ulaşın)

Foxmarks kullanımı son derece kolay ama bir o kadar da yararlı eklentilerin başında geliyor. Sık kullanılanlara kaydettiğiniz bir siteye başka bir bilgisayardan ulaşmak kulağa oldukça hoş geliyor. Ayrıca bu eklenti sayesinde bilgisayarınıza format attığınızda veya diskiniz zarar gördüğünde sık kullanılanlar öğelerinizi asla kaybetmiyorsunuz.

Ayrıca eklenti tarafından size sağlanan my.foxmarks.com adresinden de sık kullanılanlarınızı yönetebilmeniz ve eklenti yüklü olmayan bir bilgisayardan da sık kullanılanlarınıza ulaşabilmeniz oldukça kolay bir hale geliyor. Son olarak bu eklentinin Internet Explorer için de çıktığını hatırlatmak isterim.
foxmarks1


Sürüm: 2.1.0.12
Uyumluluk: 1.5-3.0
Download veya Resmi Web Sitesi



RSE Tools (Rapidshare Aracı)

RSE Tools (Rapidshare Aracı)

RSE Tools eklentisi herhangi bir sayfadaki rapidshare linklerini ayırıp ayrıca bunların geçerliliğini kontrol edebiliyor. Firefox’u tercih eden rapidshare kullancıları için bu eklenti oldukça kullanışlı olacaktır. Ayrıca sayfadaki bazı yerleri seçerek sadece o kısımdaki rapidshare linklerini alabilmeniz de mümkün. Bu eklenti Firefox’un sağ tuş menüsüne ve Araçlar’a kendini ekliyor, buradaki seçeneklerden RSE Tools’u çalıştırıp kullanabilmeniz mümkün.

Bu eklentinin en güzel özelliklerinden biri de herhangi bir firefox penceresinde gezerken istediğiniz kelimeyi seçip onunla ilgili rapidshare araması yapabiliyor olmanız.

Sürüm: 0.23
Uyumluluk: Firefox 1.5 - 3.0
Download

Clipmarks

Clipmarks

Ne İşe Yarıyor?
Clipmarks, firefox’un getting started sayfasında tanıtılmasıyla birlikte daha çok ses getirdi. Bu eklenti ile herhangi bir web sayfasındaki kopyalamak istediğiniz öğeleri kopyala yapıştır yapmadan saklayabilir ve paylaşabilirsiniz. Clipmarks ile metin,resim ve videoları pratik bir şekilde saklamanız, paylaşmanız hatta doğrudan kendi blogunuza göndermeniz mümkün. Bunları doğrudan mail atabileceğiniz gibi, yazı ve resimlerin doğrudan çıktısını almanız da mümkün. Böylece sayfanın tamamını yazdırmak yerine, sadece sizin istediğiniz ve sayfanın farklı yerlerinden seçtiğiniz öğelerin yazdırıyor, daha sade ve anlaşılır bi belge elde etmekle kalmayıp aynı zamanda da mürekkep tasarrufu yapmış oluyorsunuz…

Nasıl Kullanılıyor?
Clipmarks eklentisi yüklendikten sonra adres çubuğunun sağ tarafına bir ikon ekliyor (Yeşil fonda beyaz ataç ikonu) Herhangi bir web sayfasındayken bu ikonu tıkladığınızda, clipmarks etkin hale geliyor ve imleci sayfadaki öğelerin üzerine götürdüğünüzde o alanı turuncu çerçeve içerisine alıyor. Eğer isterseniz fare ile daha özel bir alanı seçmeniz de mümkün. Resimlerin üzerine tıklayarak, videolarınsa sağ üst köşesindeki ‘clip video’ linkine tıklayarak seçebiliyorsunuz. Saklamak istediğiniz öğeleri seçme işlemini bitirdiğinizde, clipmarks etkinleştirdiğinizde sayfanın en üstünde çıkan bardan “click here when done clipping” kısmına tıklamanız gerekiyor. Karşınıza dört seçenek çıkıyor.

  • Save Clip seçeneğine tıklarsanız, clipmarks hesabınıza kaydetmeniz için gerekli olan ekran çıkıyor. Tabi bunun için öncelikle üye olmalısınız. Böylece istediğiniz herhangi bir bilgisayardan sakladığınız öğelere kolayca erişebilirsiniz. Clipmarks size http://clipmarks.com/clipper/kullanıcıadı şeklinde bir sayfa veriyor böyle buradan istediğiniz öğeleri paylaşabiliyor veya hesabınıza giriş yapabiliyorsunuz.
  • Email Clip seçeneği ile seçtiğiniz öğeleri istediğiniz adrese mail olarak gönderebilirsiniz. Bu bölümden gmail, yahoo, aol ve hotmail adres listenizi içeri aktarmanız da mümkün.
  • Blog Clip seçeneği ile ise, seçtiklerinizi wordpress, blogger, livejournal, movabla type, typepad, vox, myspace ve facebook’ta doğrudan yayınlayabilirsiniz. Tabi bunun için ilgili sistemi seçip kullanıcı bilgilerinizi girmeniz gerekiyor.
  • Print Clip seçeneği ile ise seçtiğiniz yazı ve resimlerin şık bir çıktısını alabilirsiniz. Çok kullanışı olan bu özellik sayesinde bir sayfanın istenilen alanlarının çıktısını kolayca almanız mümkün.

Clipmarks hakkında daha fazla bilgi almak ve demo videoyu izlemek için http://clipmarks.com/how-to-clip/ adresini kullanabilirsiniz.

Eğer bu eklentiyi beğendiyseniz lütfen yorumlarınızı paylaşın belki bizim bilmediğimiz yeni özelliklerini de keşfetmiş olabilirsiniz…

Eklentiyi indirmek için https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1407 adresine gidebilir veya firefox eklenti indirme kısmında aratarak doğrudan yükleyebilirsiniz.


Mevcut Sürüm: 3.5.0
Uyumluluk: Firefox 1.5-3.0

Remember The Milk (gmail yapılacaklar listesi)

Remember The Milk (gmail yapılacaklar listesi)

Ne işe yarıyor?

Remember The Milk for Gmail, remember the milk sitesinin hizmetlerinden bir tanesi. Bu siteye üye olup, görevlerinizi organize etmeniz, ve bunları google calendar, twitter, blackberry, iphone ile senkronize etmeniz mümkün.

Bizim konumuz olan gmail senkronizasyonu ise bir firefox eklentisi olarak çalışıyor. Eklentiyi firefox’a yüklediğinizde gmail ekranının sağ sütununa kendisini son derece uyumlu bir şekilde ekliyor ve yapılacaklar listenizi buradan kontrol edebiliyorsunuz. Basit görevlerinizi ve yapacağınız işleri hatırlamak için son derece başarılı bir sistem…

Nasıl Kullanılıyor?

Eklentiyi yükleyip aktifleştirdikten sonra, firefox ile gmail hesabınıza giriş yaptığınızda gmailin sağ tarafında remember the milk penceresini göreceksiniz.


Bu bölümden yapılacaklar listenizi ayrıntılı olarak kontrol etmeniz mümkün. Remember the milk eklentisi gmail ayarlar kısmına da bir task menüsü ekliyor. Bu kısımdan herhangi bir email’e yıldız eklediğinizde otomatik olarak görevlere eklenip eklenmeyeceğini ve bir etiket belirleyerek bu etikete bağlı maillerin görev listesine eklenmesini sağlayabiliyorsunuz. Bir göreve atadığınız mail’e cevap verdiğinizde görev listesinden otomatik olarak silinmesi de mümkün. Ayrıca görevlere, kişi listenizden atama da yapabiliyorsunuz böylece görev tarihi geldiğinde, görev listenizden direk o kişiye ulaşabilmeniz mümkün oluyor. Bu servis ile google takvim arasında eşleştirme yapmak da son derece kolay oluyor.

Eğer siz de gün içinde yapacağınız işleri hatırlamakta zorlanıyor veya yenilemesi gelmiş domainlerinizin süre bitimlerini unutuyorsanız ama karmaşık ajanda programlarını kullanmak size zor geliyorysa remember the milk sizin için biçilmiş kaftan.

Uyumluluk: (Firefox 2.0 ve üstü)

Resmi Site

Download

Tab Mix Plus

Tab Mix Plus

Tab Mix Plus eklentisi, Firefox’un sekmeli tarayıcı yeteneklerini geliştiriyor. Sekmeleri kopyalamak, sekmelerin ne şekilde açılacağını düzenlemek, kapanan sekmeleri geri getirmek gibi yeni fonksiyonlar sunuyor. Gelişmiş bir oturumu yöneticisine de sahip olan bu eklenti sayesinde farklı programların açtığı sayfaların yeni pencerede mi yoksa yeni bir sekmede mi açılabileceğini ayarlayabilir aynı zamanda sekmelerin görünümleri de sadece görsel olarak değil işlevsel olarak da değiştirebilirsiniz.

Sürüm:0.3.7.3
Uyumluluk:Firefox 2.0 - Firefox 3.1b2pre

Download

Ubiquity

Ubiquity

Ubiquity eklentisi henüz tam sürüm olarak çıkmamış olsa da firefox camiasında büyük ses getireceğe benziyor. Eklentinin geliştiricisi mozilla labs ekibinden azarask.
Ubiquity aynı anda her yerde olma anlamına geliyor ve ne işe yaradığını kısaca açıklamak gerekirse sık yaptığımız işleri daha çabuk gerçekleştirmemize yarıyor.

Belirli komutlar kullanarak, eposta gönderme, harita bulma, hava durumunu öğrenme, google veya wikipedia araştırması yapma gibi aktiviteleri çok daha hızlı yapabiliyorsunuz.


Ubiquity mashup (çeşitli veri kaynaklarından aldığı verileri işleyip sonuç üreten uygulama) kavramını bir adım öne taşımaya çalışıyor. Aslında ubiquity ile yapılabilecekler sınırsız. Çünkü kullanıcılar kendi komutlarını yazıp eklentinin yerelleştirilmesine ve genişletilmesine katkıda bulunuyor.

Şimdilik final sürümü çıkmadığı için biraz daha profesyonel kullanıcılara hitap etse de ileride kullanımının daha basit olacağını kestirmek zor değil.

CTRL+Space tuş kombinasyonu ile ubiquity penceresi açılıyor. Burdan çeşitli komutlar yardımıyla bir çok şeyi yapabilmeniz mümkün. Kullanımı biraz daha zor olsa da herhangi bir metin üzerine sağ tıklayarak çıkan ubiquity kısmından da seçim yapabilirsiniz.

Bir kelimeyi seçip ctrl+space yapalım ve wikipedia yazalım. Henüz wik yazdığımızda bile ubiquity bize ilgili kelimeyle ilgili wiki sonuçlarını karşımıza getirecektir. Enter’a basarak ilgili sayfaya anında ulaşabiliyoruz.

Ayrıca bir web sayfasındaki resim ve yazıları, tablardan birinde gmail açıksa “email this to isim/email” komutu ile gmail adres listemizdeki birine çok hızlı gönderebiliyoruz. Bu komutu kullandığımızda eklenti adres, konu ve içerik kısmını dolduruyor. Size sadece göndere basmak kalıyor.


Başka bir örnek ise, herhangi bir adresi seçip ubiquity penceresinde map yazarsanız doğrudan o bölgenin haritasına ulaşabiliyorsunuz. Yine weather komutuyla da (”weather istanbul” şeklinde) istediğiniz herhangi bir yerin hava durumunu anında öğrenebilirsiniz. Yine enter’a bastığınızda ayrıntılar geliyor.

şimdilik Türkçe desteği olmasa da translate komutuyla istediğiniz metinleri birçok dil arasından çevirisini yapabiliyorsunuz. Komut satırına “imdb filmadı” yazarsanız doğrudan ilgili filmin imdb sayfasına ulaşabilirsiniz. Hemen sayabileceğimiz diğer komutlar arasında; youtube, flickr, twitter, highlight, wordcount, add to calendar bulunuyor. Mevcut komutları görmek için command list yaparak kullanabileceğiniz komutları ayrıntılı olarak görebilir veya web sitesinden daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Kullanım Kılavuzu
Download

Resmi Web Sitesi


Daha Fazlası için

Güzel bir site. Takip etmekte fayda var.

Share:

13 Kasım 2008 Perşembe

Mozilla Firefox Eklentileri Hepiciği bir arada.

1. Speed Dial
Sık kullandığım sayfalar şöyle elimin altında dursun, lazım oldukça tıklayıp tıklayıp ziyaret edeyim, tek tek adreslerini yazmaya zahmet etmeyeyim diyenlerin eklentisi.

9 ama isteğe göre arttırılabilir

2.
DownloadHelper
Sadece YouTube değil, herhangi diğerleri de destekleniyor, indirmek istemeniz yetiyor, düşünsen beyin dalgasını havada kapar, tıklamana bile gerek yok neredeyse.

Sahalara veda eden The 4400'un açılış temasını indirirken

desteklenenlerden bazıları...

3. Adblock Plus
İnternetteki tüm reklamlardan mahrum kalmak istiyorsanız kullanabileceğiniz Firefox eklentisi. Reklam verenler seni yakacaklar benim yerime, seni kimse affetmeyecek.

onlar sizin için yok artık

4.
Bookmark Duplicate Detector
Ziyaret ettiğiniz her sayfayı yer imlerine mi ekliyorsunuz, yer imleri içinde çift veya daha da kötüleri ciritle mi oynuyor, yer imleri içinde aradığınız sayfaları google'da daha kolay bulur hale mi geldiniz, tamam, yükleyin.

hallet

5. ColorfulTabs
Tarayıcısında bahar renklerini görmek isteyenlerin tercihi.
sekmelerinizi sevindirin

6. Fission
Sayfanın açılma aşamalarını adres barından takip etmek için.
gözünüzü bu görsel şölenden alamayacaksınız

7. Download Statusbar
İlk önce yüklemeniz gereken eklenti. İnternetten bir şeyler yüklemiyi daha zevkli hale getirmeyi vaat ediyor ve bunu başarıyor, Yüklenen dosyalar yeni bir pencereceik yerine durum çubuğunun üstünde kendi hallerinde halloluyorlar.
ne güzel şeysin sen öyle

Mozilla Firefox'u Google Chrome'un ikizine çeviren pek hoş bir tema.


Mozilla Firefox ile birlikte kullanılabilecek en güzel temalardan biri. Sade, yeşil renkli, güzel bir alternatif.


Gmail kullanıcılarının oldukça hoşuna gidecek bir eklenti. Sağ alt köşede kendi halinde takılan eklenti E-Posta aldığınızda sizi haberdar ederek E-Postalarınıza hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlıyor.


Mozilla Firefox'daki bütün menülere hükmetmenizi sağlayan harika bir eklenti. Bugüne kadar kullanmadığınız ileride de kullanmanızın pek olası olmadığı menü öğelerini görünmez yaparak sadeliğin sınırlarını zorlayabilirsiniz.


Mozilla Firefox'da yeni bir sekme açmak için sekme çubuğundaki boş bir alanı iki kere tıklamak yeterli. Eğer bir tıklamayı kar etmek istiyorsanız bu eklentiyi kurabilirsiniz ve en son sekmenin yanına eklenen yeni sekme açma düğmesiyle yeni sekmeler açabilirsiniz.


İnternet sitelerini bağımsız uygulamalara çeviren, uzun süredir ihtiyac duyduğum ve dün şans eseri bulduğum mükemmel eklenti. YouTube, Facebook, Ekşi Sözlük, Sesli Sözlük gibi siteleri uygulamalara çevirebilir ve masaüstüne eklenen simgeleri yardımıyla açabilirsiniz.


Örnek bir kullanım alanını anlatayım: Wikipedia'da İngilizce bir yazı okuyorsunuz ve anlamını bilmediğiniz bir çok kelimeyle karşılaştınız, normalde farklı bir sekmede Sesli Sözlük'ü açarak kelime anlamlarını buradan görebilirsiniz. Ama sekme değiştirmek size oldukça zaman kaybettirecektir. Prism sayesinde ise oluşturduğunuz Sesli Sözlük uygulamasını açabilir ve diğer pencerelerin üzerinde kalmasını sağlayarak bir yandan yazıyı okurken eş zamanlı ve hızlı bir şekilde kelimelerin anlamlarını öğrenebilirsiniz.


Dosya, düzen, görünüm gibi Mozilla Firefox'un en üstünde yer alan bölümü sihirli bir çubuk değmesini andırırcasını güzelleştiren, yazarını tebrik etmek istediğim bir eklenti.

Eğer benim kullandığım şekilde kullanmak istiyorsanız. İlk önce menündeki boş bir yeri sağ tıklayın ve özelleştir seçeneğini açın. Gezinti araç çubuğundaki tüm öğeleri Tiny Menu'nun yanına taşımaya başlayın. Tüm öğeleri taşıdığınızda gezinti araç çubuğunu kapatın.



Anıl Özbek'in kişisel sitesinden araklanmıştır ( alıntılanmıştır )
Share:

12 Kasım 2008 Çarşamba

The Pirate Bay Torrent sitesi

Pirate Bay orta boy bir ülke oldu, Guiness'e başvuruyor! | Kaydettiği kullanıcı sayısı abardıkça abaran "The Pirate Bay", en büyük yasadışı izleyici olarak kaydedilmek için Guiness Rekorlar Kitabı başvurusu yaptı!

Kkorsan yatağı Bittorrent sitesi The Pirate Bay 22 milyon kullanıcıya ulaştığını gururla ilan etti ve bununla da yetinmeyerek, "En büyük yasadışı Torrent izleme sitesi," olarak tarihe geçmek üzere Guinness rekorlar kitabına girme başvurusu yaptı. Hayırlı uğurlu olsun. Daha öncede bu site kullanıcılarından para toplayarak ( yaklaşık 150 000 $ bağış ) İngiltere yakınlarındaki bir adayı satın alıp ülke kurmak istemişlerdi ( rahatça yayın yapabilmek ve korsanı resmi hale getirebilmek adına ). Şuanda sitede 1.288.000 kadar da torrent takip ediliyor ama biz böyle bir siteden illegal ( yasadışı ) korsan film indirmeyiz di mi çocuklar ?

The Pirate Bay sitesi için buraya tıklayınız.

Share:

11 Kasım 2008 Salı