28 Ağustos 2008 Perşembe

GIMP Windows İnstaller

Açık kaynak Gimp Yazılımı arktık Windows üzerinde de kullanabiliyoruz. Kısaca resimden görebildiğiniz gibi Gimp tam teşekürlü bir Photoshop alternatifidir ve tamamen açık kaynak felsefesi ile geliştirilmektedir. Pardus gezegen ve E-dergilerde son 3 aydır Gimp dersleri de verilmektedir.

Gimp yazılımını Windows üzerinde kullanmak için buraya tıklayınız.


Share:

25 Ağustos 2008 Pazartesi

LG E500 - K.APGWT


LG E500 uzun süredir tavsiyede bulunmadığım Dizüstü ( laptop ) piyasasında kaçırılmaması gereken bir dizüstü bilgisayar. Özellikle bu zamanlarda bilgisayar almayı düşünenlerin Kdv dahil 1 300 ytl'lik fiyatı ile göz atması gereken bir ürün. Öncelikle bu ürün diğer Lg ürünleri gibi ince ve zarif ( 2.7 kg ). Kendisi benim önemli kıstaslarımdan olan Nümerik tuş takımına sahip ( klavye'nin sağ tarafında bulunan 1-9 tuş takımı ). Üstünde bulunan web kamerası 1.3 megapiksel özellikte. Özellikle beyaz tuş takımı ve beyaz dış kaplaması ayrı güzel geldi bana.

Biraz da içerisine bakacak olursak bu dizüstü bilgisayar 15.4 " boyutunda core 2 duo ( çift çekirdek ) 2.0 ghz hızında ( oldukça iyi bir hız laptop için ), 160 gb hdd ( harddisk ) , 2 gb ram ( vista için oldukça iyi ) , 24 bit'lik HD ( yüksek ses kalitesinde ) ses kartı ve ATI X 2400 XT 256 Mb ekran kartı ile geliyor ( bu harici ekran kartı oyunlarda sizi uçurmasada normal donanım isteyen bir çok oyunu oynanabilir koşullarda çalıştırabilir, ayrıca Hd yayınları izletebiliyor ). 1280 X 800 ekran çözünürlüğüne sahip ekran ile birlikte yazılım olarak Windows vista home Pre. Sürümü ile geliyor.
Share:

TinySong Şarkı arama ve dinleme motoru


TinySong isimli bu site 2 önemli özelliği var. Birincisi bir arkadaşınıza bir parçadan veya gruptan bahsederken işte bu şarkı demek için Google'da arama yapar dururdunuz. Bu site size hemen bu şarkıyı bulup, arkadaşınıza yollayabileceğiniz ( veya site üzerinden yayınlayabileceğiniz ) bir link veriyor. İkinci önemli özelliği ise LastFm sitesi gibi üye olarak sürekli olarak müzik yayını dinleyebileceğiniz bir site. Sitenin çalışma mantığı basit, öncelikle yukardaki resimde görüldüğü gibi aradığımız şarkı veya sanatçıyı yazarak arama sonuçlarına ulaşıyoruz. Yerli sanatçıların hepsini bulamasada yabancı gruplarda şaşırtacak derecede güzel sonuçlara ( konser kayıtları vs ) ulaşabiliyorsunuz.


Yukardaki resimde arama sonucu sizin arkadaşınıza paslayabileceğiniz link'in bir örneği var.


Burada da şarkıyla ilgili gene linkler, Last Fm gibi Parça çalıcısı ve üye olursanız işte playlist yaparak dinleyebileceğiniz anasayfa var.

Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayınız.

Anasayfasına gitmek için buraya tıklayınız...


Share:

24 Ağustos 2008 Pazar

Online İmage ( resim ) editör Pixlr


Bu site oldukça işlevsel. Özellikle İnternet kafe gibi mekanlarda, yani kişisel bilgisayarınızın başında olmadığınız zamanlarda bir kaç resim için program indirmek yerine, ücretsiz bir program ile yapabileceğiniz her şeyi yapabilen ve flash temeli üzerine kurulu bir site. Site üzerinden paint programının tüm yetenekleri yanında resimi yeniden boyutlandırma, döndürme ve siyah beyaz, blur gibi efekler yapma işlemleri ve layer ( tabaka ) üzerinden çalışma imkanı veriyor.

Siteye ulaşmak için buradan yak.


Share:

23 Ağustos 2008 Cumartesi

Hata Kodları arama motoru

Beta aşamasında olduğu için belli yazım dilleri vb şeylerde destek sağlasa da karşılaştığınız hata kod'u hakkında hızlı bir şekilde bilgi almanızı sağlayan güzel bir arama motoru. Şu başlıklar altında hata kodu arama hizmeti veriyor;
ana sayfasına buradan gidilebilir.
Share:

18 Ağustos 2008 Pazartesi

Oyun ve Şiddet

http://utterinsanity.files.wordpress.com/2008/04/manhunt2-clowns.jpg

Severek takip etmeme rağmen geçenlerde Sdn oyunlar ölüm saçıyor, çocuklar piskopat oluyor tadında bir haber yapınca bu konuda bir şeyler yazmak icap etti. Özünde bu konuda en bomba haberi Aktüel Dergisi'nin kaleme aldığı Ölüm oyunu tarikatı haberidir. 10 milyon kişi sanal oyun bağımlısı ve biri çok yakınınızda olabilir ( inceden tırs, beni al, beni al ) .

Peki özünde bu kadar yaygara ne için koparılıyor. Konuyla alakalı olarak yapılmış 2 ciddi araştırma mevcut. Bu araştırmalar özellikle şiddet içerikli oyunları, şiddete meyilli olan kişilerin oynadığı yönünde ki bu gayet mantıklıdır. Zaten kişi şiddete meyilli ise bu oyunu oynasa da oynamasa da haberlere çıkacak bir olayın başkahramanı olabilir ama işte şiddete meyilli demek yerine Gta 4 oynadı sonra Polislere saldırdı şeklinde haber yapmak daha cezbedici medya için.

Konuyla ilgili ikinci araştırma ise biraz daha ilginç. Bu araştırma oyun oynayan ve oynamayan kişilerin beyinlerinin çalışması ( salgıladıkları hormon, vs ) ile ilgili. Şiddet içerikli oyun oynayan kişilerin oynamayan kişilere göre normal hayatta ki şiddet görüntülerine ( savaş, kavga, ölü hayvan vs ) daha kayıtsız kaldıkları gözlemlenmiş ve bütün fırtına da buradan kopuyor zira bilim adamları sinemada ve televizyonda şiddet izleyen kişilerde de bu durum mevcut olduğunu ama oyunlarda kontrol'ün bizde olduğu için birine istemdışı maruz kalırken birinde isteğimizle maruz kaldığımız ( yani sonuçlarını kabullenerek hareket ettiğimiz ) için daha tehlikeli olduğuna kanaat getiriyorlar.

Olayların çıkış noktası burası, gelelim ne olacak bizim bu oyunları oynayan çocuklarımız geyiğine. Öncelikle gayri bilimsel bir yaklaşımla ben 1996 yılından beri bir fiil oyun oynayan biri olarak bir şey olmuyor demek istiyorum. Bu tespit yeterlidir diyenler bundan sonrasını okumasada olur ( gülücük ) .

İşin özünde ilk korku filmlerinde ( bakınız : sapık serisi ) duş perdesinin arkasında bir bıçak ve su akarından giden kırmızı kan milleti hoplatırken, günümüzde bu sahneden bir çocuk bile korkmaz ( bakınız: kanıksama ). Aynı şey oyunlar içinde geçerli, giderek artan görsel grafikler ve şiddet oranı arz / talep doğrultusunda artmaya devam edecek. İstersek çıkan bütün oyunları yasaklayalım bu böyle olacak. Bu yüzden iş yüksek miktarda ebeynlere ( ve abi, ablaya ) düşmektedir. Bunun için gerekiyorsa oyun dergilerini takip etmek, hangi oyunun hangi yaş grubuna hitap ettiğini bilmek, çocuk oynarken yanında ona eşlik etmek gerekmekte. Bunu yapan aile'nin çocuğu bu tür bir kanıksama durumundan uzak kalır. Bu konuda hiç uğraşmak istemeyenler Nintendo gibi direk aile'lere yönelik oyun yapan konsollarada yönelebilirler. Bunun haricinde çocuğu adventure ( macera oyunu ) diye tabir edilen oyunlara da kanalize edebilirler ama bunu yaparlarsa çocuklarıyla birlikte oynamalılar zira bu oyunlar araştırma ( gerektiğinde google ) ve tıklama üzerine ilerlerler. Çocuk bir oyun oynarken başarı elde etmek ister ve bunu başaramadığı zaman daha fazla sinirli bir tip olacak.

başka bir konuda Fps ( first person shooter ) demek şiddet oyunu demek değildir. Bunu idrak ediniz. Call of duty 4 veya Doom oyunu 14 yaşında bir çocuğa göre değiildir ama Call of duty 2 veya Conter strike denilen oyunlar 14 yaşında bir çocuğun piskopat olmadan oynayabileceği oyunlardandır zira bu oyundaki şiddet değil, takım oyunu ve efeklerde kafa kol kopmaca şeklinde değil basit ölüm efekleridir ( adam yere yatar, 1 dk sonra tekrar kalkar ). Bu konuda hiç bir fikriniz yoksa çevrenizde bu oyunu oynayan kişilerden yardım alabilirsiniz. Oyun oynayan kişi paylaşımcıdır ( gülücük ).



Şiddete Meyyalim Vallahi dertten ( kaynak )




Share:

Pisicevir ( Debian paket çeviricisi )

Henüz Alfa aşamasında olmasına rağmen Ubuntu gibi sürümlerden alıştığımız kimi programların paketlerini ( yani *.deb ( debian )) Pardus paketi haline çevirmeye yarayan bir program. Ayrıntı bilgi ve belge için buradan devam.

Önce indirir, sonra bir şekilde ben bulurum diyenler için geliyor bu link...Bağlantı
Share:

Şevval Sam ( Karadeniz )


Şevval Sam uzun bir süredir beklenen Karadeniz albümünü yayınladı. Bir Trabzon'lu olarak bizim oraların türkülerini hakkıyla söyleyebilen ender sanatçılardan olduğunu düşündüğüm ve albümü dinleyip çok sevdiğimden mütevellit almanızı tavsiye ederim. Kafasında alsam mı? diye şüphe olanlara duyrulur.

Albümün Parça listesi ve kısa kısa tanıtım müzikleri aşağıdadır. Keyfini çıkarın ( gülücük )

1- Hey gidi Karadeniz
2- Ander sevdaluk
3- Bu dünya bir pencere
4- Sirlarumi söyledum
5- Dertliyim kederliyim
6- Çay elinden öteye
7- Ahmedum
8- Potbori
9- Alim
10- Trabzon
11- Karardı Karadeniz
12- Giresun kayıkları
13- Oy benim sevdiceğum
14- Ben seni sevdiğumi
15- Gelevera deresi
16- O vay beni ağlarum

































Share:

Amarok kitleniyor sorununa çözüm

Dün size burada şöyle bir şey demiştim;

Bunun haricinde Pardus hala Windows dosyalarına sorunsuz bir şekilde ulaşabiliyor, hatta diğer sürümlere göre daha pratik hale bile gelmiş diyebilirim. Şuan için benim bu konuda yaşadığım yegane sıkıntı Windows diskimde bulunan Mp3'leri Pardus'a atmadan dinleyememek oldu ama sanırsam bu bir güncelleme ile çözülecektir.
Tam tahmin ettiğim gibi bu sorunu Amarok programının güncellemesi ile çözülüyor. Kotanıza kıyın ve Pardus 08 kurduktan hemen sonra 200 Mb boyutunda tutan bütün güncellemeleri yapmanız performans açısından daha faydalı olacaktır.
Share:

17 Ağustos 2008 Pazar

Pardus 2008 'e bir ön bakış


Bu ay bütün dergiler bir şekilde Pardus 08 Cd'si verdi. Ben elimizde arşivlik olsun diye Byte dergisinin verdiğini aldım ama iso dosyası çıktı, kendilerine attığım mail'e cevap vermemelerinden pek de umurlarında olmadığını düşünmeye başladım. Bu yüzden bu ay kendisine Pardus 08 cd'si almayı düşünenler PcNet'e bakabilirler. Benim dizüstüne sorunsuz olarak yüklendi ( Hp Compaq V6000 ). elimden geldiğince bu güne kadar size Pardus haberlerinden bilgi vermeye çalıştım. Şimdi uzun süredir beklediğimiz yeni Pardus'ta neler var ona bakalım. Öncelikle sürüm notlarına buradan ulaşabilirsiniz.




Yukarıdaki resimde görebileceğiniz üzere Pardus 08 yükleme konusunda en kolay Linux sürümlerinden biri olmuştur sözünü rahatlıkla diyebiliriz. Bir çok yeni kullanıcının kabus'u olan Disk bölümlendirme işlemi Pardus'ta artık sadece istediğin disk bölümüne tıkla ve çubuğu kaydır'dan ibaret hale gelmiş. Sadece fare ve ileri tuşu yardımıyla kurulumu tamamlayabiliyorsunuz. Pardus'un resimli olarak adım adım nasıl kurulduğunu görmek için buradan devam ediniz.



Yukarıda gördüğünüz ekran görüntüsü kurulumdan hemen sonra geliyor. Bu Pardus ekibinin söz verdiği ve bu sürüme yetiştirdikleri içerik kopyalama aracı. Bu program sayesinde kurulum biter bitmez sık kullanılanlar, msn bilgileriniz ( kullanıcı adı - şifre ), Windows'ta kullandığınız masaüstü resmini ve istediğiniz dosyaları ( belgerim, Mp3 vs gibi ) direk olarak Pardus altına alınmasını sağlıyor. Eğer klasörler büyükse hazırlık evresi biraz uzun sürebiliyor ama ben kullanışlı buldum.

Bundan sonra yapmanız gereken zaten ilk iş olarak Pisi üzerinden Nvidia veya Ati ekran kartı sürücülerini kurmak ve Ekran yapılandırma aracı ( bkz: Tasma ) sayesinde 800*600 ekran çözünürlüğünden kurtulmak. Evet hala default olarak 800*600 geliyor ne yazık ki. Ama bunun için pek Linux camiasını eleştirecek değilim. Bir windows kurduğumuzda anakart'a kadar sürücü yüklerken sadece bir adet ekran kartı güncellemesi çok değil.

Bu konu haricinde benim dikkatimi çeken diğer bir yenilik ise Pardus ( Windows'taki Başlat ) menüsünde bulunan entegre ( dahili ) Arama butonu oldukça etkili ve hızlı arama yapabiliyor olması. Ayrıca internette ara diyerek Google sonuçlarına da ulaşabilmesi güzel bir ayrıntı.

Bunun haricinde Pardus hala Windows dosyalarına sorunsuz bir şekilde ulaşabiliyor, hatta diğer sürümlere göre daha pratik hale bile gelmiş diyebilirim. Şuan için benim bu konuda yaşadığım yegane sıkıntı Windows diskimde bulunan Mp3'leri Pardus'a atmadan dinleyememek oldu ama sanırsam bu bir güncelleme ile çözülecektir. Bunun haricinde diğer linux dağıtımlarından farklı olarak Pardus hala Codec paketleri ve Mp3 paketleriyle birlikte geliyor.

İlerki zamanlarda Kişiselleştirme ve benzeri konularda yine yazıcam ama şimdilik bu kadar. Son olarak faydalı bir kaç link vermekte fayda gördüm.


Bu son resimde Pardus kurulduktan 10 dakika sonraki halinden bir ekran görüntüsü ( Gülücük )

( Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayınız )
Share:

14 Ağustos 2008 Perşembe

Blog ( blogger - blogspot ) temaları indir


İşin aslı boş bir zamanımda adım adım blog sayfası nasıl yapılır konusunu yazmak var ve bunu bir giriş olarak değerlendirin. Şimdi ilk işimiz güzel bir blog teması beğenmek ve ilerki zamanlarda bu temanın nasıl altından girip, üstünden çıkarak tamamen kişiselleştirilmiş bir blog sayfası hazırlanıyor onu görelim.


Yukardaki resimde görüldüğü gibi sitede kategörilere göre istediğimiz temayı beğendikten sonra tek yapmamız gereken XML dosyasını indirmek ve bunu blogspot sayfamıza eklemek. ( Tabi önce bir kaç değişiklik yapacağız ) . Eğer Download yazısının üstündeki resme tıklarsanız site size blogspot teması'nın canlı bir demosunu gösterecektir. ( Bakınız alt tarafta bulunan resim )



Share:

12 Ağustos 2008 Salı

Aşık Memo ve Mast-Der





Gökte yıldız parıldar
Açım, karnım guruldar
Barrağım kedi gibi
Mırıl mırıl mırıldar

Aşık Memo hayatımıza 97 yılında girmiş. İnsan böyle bakınca yaşlandığını anlıyor. Bu geceki son haberim işte benim gibi yaşlı insanlara. Aşık Memo ve Mast-Der için ( Yalnız birey, güçlü bireydir ) Memo Tembelçizer 'in kendisi tarafından Tüm arşivlerine ulaşabileceğiniz birer site açmış. Eskiyi yad etmek ve gülmekten yarılmak için bu siteleri ziyaret ediniz.

Aşık Memo Sitesine girmek için buraya...
Mast-Der sitesine girmek için buraya...
Share:

Youtube 'a veya yasaklı sitelere erişim ( girme )


vtunnel isimli bu siteden belki haberdar olanınız vardır ama olmayanlar için bu haberimiz. Bu siteye girerek istediğiniz youtube link'ini ( gmail yazan yere ) koyarak direk youtube sitesinden video'nuzu izleyebilir yada direk olarak buraya tıklayarak yotube'a ulaşabilirsiniz. Site bu hizmeti karşılığında site bir reklam banner'ı ve açılır pencere hediye ediyor ama Firefox açılır pencereleri gayet başarılı şekilde elage edebiliyor.



Sitenin Vtunnel ile açıldıktan sonraki görünümü aşağıda gösterilidiği gibidir. Ben yazmaktan sıkılmadım, umarım siz de okumaktan sıkılmamışsınızdır, Resmi büyütmek için üstüne tıklamanız yeterlidir.

Son olarak vtunnel sitesi, Bir proxy sitesidir ve TTnet'in ulaşımı engellediği diğer sitelere'de ulaşaım sağlamaktadır. Hukuki açıdan Proxy siteleri üzerinden ulaşım yasak olmadığı konusunda fikir ağır basmaktadır ama niyet kötü olduktan sonra hiç girmedim bile deseniz bir şey değişmez sanırsam. Yinede bu site üzerinden Youtube'a girdiniz diye kimse sizi tutuklamaz rahat olunuz.
Share:

Undo Closed Tabs ( kapatılan sekmeleri yeniden aç )


Bildiğiniz gibi Firefox geçmiş bilgilerini tutarken sekmeleri kaydetme konusunda biraz cimri. Bazen kazayla kapattığınız bir sekmeye geri dönmek özellikle internette sörf yaparken bir çok site açıldığı için " neydi ya o site " nidalarıyla dövünmemize sebebiyet verebiliyor. Bu sevimli eklenti artık bizi bu dertten kurtarıyor. İstediğimiz zaman kapattığımız bir sekmeyi yeniden açmamızı sağlayan bu eklenti biraz daha geliştirilmesi gerektiği halde ( kişisel görüşüm ) bu sizin kullanmanıza engel olmasın ( gülücük ) .

Firefox eklenti sayfasından indirmek için buraya, kodları hede ve hödösü için buraya tıklayınız.
Share:

11 Ağustos 2008 Pazartesi

İnternet üzerinden radyo ( dinleme ) istasyonları


İşin özünde bakılınca WebRadyo'ları oldukça güzel ve az kota yiyor. Ortalama saatte 30 Mb ile 15 Mb arasında değişiyor gözlemlediğim kadarıyla. İşte size güzel bir kaç web radyo istasyonu link'i;

Share:

10 Ağustos 2008 Pazar

Lapis Linux

Uzun süredir beklenen Lapis Linux dağıtımının kararlı sürümü yayınlandı ve sunuculardaki yerini aldı.

Lapis Linux, PCLinuxOS dağıtımını temel alan ancak KDE masaüstü ortamı yerine Gnome masaüstü ortamını tercih eden, Türkçe dil destekli ve Zemberek imla denetimini kullanan güzel bir dağıtım.

Lapis Linux 1.0 kararlı sürümü indirmek için buraya, MD5Sum güvenlik kodu için buraya, ekran görüntüleri için buraya, ayrıntılı bilgiyi Wiki sayfasından almak için buraya ya da web sitesine gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bakınız.
Share:

2 Ağustos 2008 Cumartesi

Vista üzerinden Disk bölümlendirme ( biçimlendirme )

Az önce vista hakkında o kadar kötü şey yazınca, Bill gates aradı. Dedi ki ;
- Abi haksızlık ediyorsun, güzel şeyler de var.
+ Ne var ?
- Bak mesala vista üzerinden disk'i bölebiliyorsun.
( Bu konuşmanın devamını yazmayacağım, zira Bill haklı olduğumu bildiği ve eleştiriye gelemediği için telefonu yüzüme kapattı. Buradan kendisini yeniden kınıyorum )

Bill'in bahsettiği olaya gelirsek, Bu akşam bilgisayarıma yeniden Pardus '08 sürümünü yüklemek için bilgisayara format atmadan bir yol ararken buldum. Bunun için yapmanız gereken şey çok basit.






Bunun için yandaki resimde gördüğünüz gibi masaüstünde bulunan Bilgisayarım iconuna sağ tıklayarak Yönet diyoruz.












Daha sonra aşağıdaki pencerede göreceğiniz üzere üzerinden C: sürücüsünü seçtikten sonra Disk yönetimiBirimi küçült demeniz yeterli. Artık yeni bir disk sürücünüz var.


Bu noktada ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bu işlem mevcut bilgisayar datalarınıza ve vista'ya bir zarar vermez. Ama ne olur olmaz bir yedek almakta her zaman fayda vardır. Ayrıca Bu işlemi bilgisayarı alır almaz veya format sonrasında yapmakta fayda vardır. Bu sayede daha fazla alanı sorunsuz olarak ayırabilirsiniz.

Bilgisayarı uzun zaman kullandıktan sonra bu işlemi yapmak isteyen arkadaşlar, bilgisayar'ın kendilerine istedikleri kadar alan vermediklerini görecekler. Bunu Bill'e söylediğimde yüzüme kapattı. Bak gene aklıma geldi sinirlendim. Neyse işin özünde bu disk'te verilerinizin dağınık halde olmasından kaynaklanıyor biraz. Bu yüzden bu işlemi yapmadan önce Disk birleştirme ( defrag ) işlemi yapmakta fayda var. Bunun için Bill vista ile gelen yeter diyor ama biz kendisini bildiğiniz üzere sallamıyoruz. Bu yüzden ben bu iş için basit, ücretsiz ve etkili bir yazılım olan Auslogics Disk Defrag programını tavsiye ediyorum.
Share:

1 Ağustos 2008 Cuma

Silemeyen Vista


Bizede laptop ile birlikte bir vista yamadılar, hani dedik bunun lisansının parasını da benden dizüstü bilgisayar ile birlikte madem aldınız, hadi bir deneyelim, kullanalım. Ama gel gör ki vista acaip yaman çıktı. Vista'yı ben sınırlı programcının geliştirdiği bir linux sürümüne benzetmeye başladım. Kimi linux sürümleri vardır, benim hazırladığım paketleri kullanacan, başka paket ( program ) kullanmayı denersen vay senin haline, sürüm sürüm süründürürüm der. Vista'da bu konuda aynı. Benim onayladığım haricinde bir program kullanmaya çalışırsan vay haline. Envai çeşit hata veririm diyor. Pardon hata'da vermiyor sadece bekletiyor, anlamsız gariplikler yapıyor.

Konu fazla budaklanmadan öncelikle iki konuya değinmek istiyorum. İlk'i dünyada vista'dan ben dahil hoşlanmayan büyük bir kesim var. Bunun bir önyargı olduğunu iddaa eden microsoft firması, hiç vista kullanmamış kişiler üzerinde bir deney yapmış. Bir site açan microsoft vista'dan sonraki sürümlerinde bulunanacak özellikleri sunmuş ve beğenip beğenmediklerini sormuş bu deneklere. Millet bayılmış ve microsoft "Ahaaa işte bak, bunlar hep vista'da var. Hep önyargı bunlar" diye yumurtlamış ama gel gör ki, bunlar var demekle birlikte uygulamada bu özellikler birer birer sıçıyor. Kelimenin tam anlamıyla.

Şimdi gelelim konu başlığımıza ve değinmek istediğim ikinci asıl konuya. Bilgisayarınızda bir dosyayı Shift + delete kombinasyonu ile silmezseniz, aslında Hdd'den ( harddisk) silmez. Sadece 1 olan veriyi 0 yaparak siz fiziksel disk'in bu bölümüne yeni bir veri ekleyene kadar görmemenizi sağlar. Bu işlem ne kadar zor olabilir? Bunu sormak isterim.

Vista'da bu çok zordur. Eğer 1200 dosya ve boyutları 2 kb ile 2 mb gibi dosyalardan oluşuyorsa yukardaki gibi bir pencereyi abartmadan söylüyorum 25 dakika izleyebiliyorsunuz. En sonunda senin ben yapacağın işi diyip iptal ediyorsunuz. Böyle saçmalık olmaz olsun. Kımıl kımıl efekler filan burada tüm espirisini kaybediyor. Zaten vista'da bir şey kopyalamak veya silmek istediğiniz de Vista bilinmez bir sebepten dolayı gaza gelip " du bunu bi hesapliyim " diyor. İşin ironik tarafı bunu hesapliyim diye harcadığı zamanda Xp veya bir linux sürümünde çoktan kopyalamış veya silmiş oluyorsunuz. Sizde vistada sinir olduğunuzla kalıyorsunuz.

Dün bilgisayarı bir temizliyim dedim ve Web arşivimi silmek istedim. ( iconlar, temalar, css styler vs ) yapmaz olaydım. Bir hesaplayayım dedi işin içinden çıkamadı. Dedim bu böyle olmayacak, iş yerinde kullandığımız Wind Commender programı ile silmeye çalıştım 600 mb bi dünya küçük dosyadan oluşan arşivi 2.5 saatte temizleyebildi. Nedir bu çilem derken ilginç bir şey keşfettim. Vista bunları çöp kutusuna yollayacam, hesaplayacam derken sapıtıyor. Bu yüzden size tavsiyem şudur.

İlk olarak çöp kutusuna sağ tıklayıp özellikler diyin. Daha sonra çöp kutusu'nun boyutunu 1000 Mb olarak küçültün ( yeter de artar ). Daha sonra bir şeyi silerken ( özellikle çok dosya veya büyük boyutta bir dosya ) hepsini seçin ve Shift+Delete kombinasyonu ile silin ki vista bir Xp veya linux sürümü gibi zınk diye silebilsin. Saçma ama etkili. İşte vista denilen sistemin özü budur.
Share: