26 Temmuz 2016 Salı

Bu ay ne okusak ( Cesur Yeni Dünya | Aldous Huxley )

 Gelecek ile ilgili karamsar tahminlerde bulunan, şimdi bile inceden içinde olduğumuzu düşündüğümüz için popülerliğini kaybetmemiş iki kitaptan biri Cesur Yeni Dünya, diğeri ise 1984 ile büyük birader sizi izliyor kurgusu. Bence Cesur Yeni Dünya'yı 1984'den ayıran en önemli özellik birinin karanlık bir atmosfere sahipken, diğeri tam zıttı olacak şekilde herkesin çok mutlu olduğu, tüketim çılgınlığı olan, steril bir ortama sahip olması. 

Kitap uzun bir aradan sonra 2016 yılında elden geçirilerek yeniden basımı gerçekleştirildi. Şu sıcak günlerde keyifle okumakta fayda var. 

Kitap Tanıtımından

Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."

"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopa geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.



Share:

1 yorum:

  1. I think this is one of the most important information for me.
    And i am glad reading your article. But want to remark on some general things,
    The web site style is perfect, the articles is really excellent :
    D. Good job, cheers

    Go to this website to discover out more: 오피

    (jk)

    YanıtlaSil