30 Haziran 2009 Salı

Firefox 3.5 Bizlerle

Firefox'un son sürümü 3.5 nihayet bizlerle. Yenilik olarak ;
  • Yeni özel tarayıcı modu, gezindiğiniz sayfalar ve girdiğiniz bilgilerin hiçbirisi kaydedilmez.
  • Güncellenen “Özel Verileri Temizle” seçeneği sayesinde artık daha spesifik silme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Bir Firefox’tan diğerine sürükleyip bırakarak sekme taşıyabilirsiniz.
  • Tarayıcınızda herhangi bir eklentiye gerek duymadan video izleyebilirsiniz.
  • HTML 5 ve CSS 3 desteği ile indirilebilir font özelliği.
  • Eskisinden çok daha hızlı ve web standartlarını destekleyen Firefox.
  • Sekme ön izlemesi.

Konuyla ilgili bir de inceleme yazısı var burada.  Birkaç alıntı vermek gerekirse ;


Bir tarayıcı yavaşlatan öğelerin başında, ağır JavaScript sayfaları gelir. Firefox 3.5'un Trace Monkey Javascript rendering motoru, Firefox 3.0 ve IE Explorer ile karşılaştırılamayacak kadar hızlı. Bu Firefox için bir devrim değil; lakin evrim olduğu kesin.

Bir başka iyi haberimiz var: Firefox 3.5, belleği işgal etmekten vazgeçmiş. Debugging Code, beta versiyonda bile mevcut. Bu da hem güvenlik hem de sağlamlık açısından önemli... 


Firefox'un programcıları yalnızca esinlenmekle yetinmemiş. Kendi yaratıcı fikirlerini de ortaya dökmüşler. Tarayıcımız OGG ve WAV gibi video ve ses formatlarını, hiçbir ek yazılıma ihtiyaç duymadan çalıştırabiliyor. Firefox, arkasında hiç iz bırakmayarak mahremiyetinizi de koruyor.

Önümüzdeki günlerde ipuçları ve genel kullanımı hakkında daha fazla yazı hazırlarız ama şimdilik indirip , kullanmak için Mozilla Firefox sayfasını ziyaret etmenizde yarar var .
Share:

29 Haziran 2009 Pazartesi

abandonware sitesi ( eski Dos Oyunlarına yeniden merhaba )

Dünya üzerindeki dinazorlar, birleşin. Yeniden eskiyi yaat etme vakti geldi. Birazdan tavsiye edeceğim site  tamamen MS-Dos zamanlarında, hadi bilemedin Windows 3.1 zamanında oyun oynayan dinazorlaradır.

Bilindiği üzere Uzun süre önce üretilmiş ve artık gözden düşmüş bazı yazılımlar üreticisi tarafından artık ücretsiz sunuluyorsa buna da abandonware adı verilir. Bu oyunları bu yüzden kanunlara uygun şekilde indirmenizde sakınca yoktur. Korsan içeriğe girmiyor.

Bu eski oyunları oynamak, bilgisayarına indirmek isteyenler abandonia sitesine bir göz atmalarında fayda var. Sizin gözleriniz yaşarırken, etrafınızdakilerin  " bu ne biçim grafik / oyun " derlerken boğmamaya özen gösterelim. Sonra oyunlar şiddete yöneltiyor diye haberler yapıyorlar.

 Unutmadan işaretlerimiz;
Abandonware ( lisansı serbest bırakılmış, ücretsiz oyun )
Ücretsiz
Lisanslı ve parayla satılıyor
Shareware / süre kısıtlamalı
Satılık
Özel / Çok sevilen
Bilinmiyor

Ayrıca sitede gerekli Dosbox gibi yazılımlar da mevcut.
Share:

13 Haziran 2009 Cumartesi

Facebook 'ta Kullanıcı adı alma vakti

Facebook 'u ne kadar takip ediyorsunuz bilmiyorum ama şu aralar yeni bir hizmet başlattı. Kısaca size profilinize kısa yoldan insanların ulaşmasını sağlamak amacıyla bir nick name ( takma isim ) alma ve bir nevi blog hizmeti vermek adına bir hizmet başlattı.
http://www.facebook.com/algilama/  şeklindeki adrese tıkladığınız vakit , direk olarak benim facebook sayfama gidiyorsunuz örnek olarak. 
Bu işi yapmak için http://www.facebook.com/username/ adresine girip, almak istediğiniz nick'i girmeniz kafi.
Share:

11 Haziran 2009 Perşembe

*.sfv ( sfv uzantılı ) dosyaları açma ( açmak )

Özellikle Rapidshare veya Torrent üzerinden bir şeyler indirirken karşımıza sık sık çıkan bir şey .sfv uzantısı. Bu dosya aslıdna açılımı simple file validator olan ve amacı indirdiğiniz dosyanın tam olarak indirilip , indirilmediğini kontrol etmek ve bütün olan bir dosyayı ( yada imajı ) parça parça indirilmesini sağlamaktır. 


Bir .sfv dosyası oluşturmak yada indirdiğiniz dosyaların, doğru olarak indiğini kontrol etmek için QuickSfv programını kullanabilirsiniz, ( Sfv dosyasını oluşturmak için sağ tık menüsünden faydalanabiliyorsunuz genellikle ).

Sfv olarak indirdiğiniz dosyanın yanında genel olarak ; 
algilama.001
algilama.002
algilama.003 
...
..
algilama.014
 Şeklinde dosyalarda indirmiş olmanız gerekmekte. Dosyayı açabilmek için tek yapmanız gereken winrar, 7-zip vs benzeri bir sıkıştırma programıyla algilama.001  yazan dosyayı açmanız. Geri kalan dosyalar sırayla ilk açtığınız yere sırayla açılacaktır. Burada yapılan yaygın hata sfv uzantılı dosyayı açmaya çalışmaktır ama yukarda belirttiğim gibi sfv uzantılı dosya sadece kontrol içindir.
Share:

8 Haziran 2009 Pazartesi

Mahkeme kararı temizleyicisi ( Makat )

Daha önce burada anlattığım işleri sizin adınıza Etc/Host dosyanızı güncelleyen bir program ( daha doğrusu yama ). Program direk olarak Host dosyasına lazım olan IP'leri girdiği için linux, mac ve windows farketmeden çalışabiliyor. Küçük bir hatırlatma olarak host dosyanızı değiştirdiği için kullandığınız Anti-hack tadında programlar ciiiiv ciuv ciiiiiv diye cırlayabilir. Panik yapmayınız.

Güvenle indiriniz.
Share:

Colin McRae: Dirt oyunu D & R da indirimli

 
 Colin McRae: Dirt PC oyunu şu sıralar D&R 'larda 27 Tl'ye satılıyor. Zamanının en iyi Rally Arcade oyunlarından biri olan bu oyunu kaçırmayınız. Kendisi ne yazık ki özellikle laptop ( dizüstü ) bilgisayarlarda çok verimli çalışmıyor ama eski makinanızda sizi üzmeden eğlenceli saatler geçirmenizi sağlayacağına eminim.

Oyunun bilgisayarınızda ne verimde çalışacağını görmek için bilgisayarımda acaba çalışır mı? köşesine bakabilirsiniz. Oyun hakkında ilginç bir yorum için de buraya.


Share:

4 Haziran 2009 Perşembe

Gölge e-dergi

[zalreskapak.jpg]Bu e-dergi 'yi nasıl açıklayacağımı tam olarak bilemediğimden dolayı, en iyisi sizin bir göz atmanız ve çizgi roman üzerine olduğunu söyleyerek söze başlamalı.  Daha sonra tabi sözü dergi'nin asıl sahiplerine bırakmalı bit tabi; 
Bu sayının kapağını Bertan Uçar çizdi. Özgür Kurtuluş "Çizgi Roman Yapıyoruz" başlıklı yazısıyla yer alırken, Ezgi Arıduru bize 6. Çizgili Günler Şenliği Etkinlik Raporunu, Ümit Kireççi ise ÇROP Çizgi Roman Atölyeler ile ilgili gelişmeleri sunuyor .Masis Üşenmez Bilim Kurgunun En Karizmatik Kadın Figürlerinin ilk 10’unu sıralarken, Barış Saydam "Hayat Var" başlıklı yazısıyla bize bir Reha Erdem panoraması kaleme aldı. Hasan Nadir Derin ise 2009 Uçan Süpürge Güncesi'ni bizler için tuttu.

Ayrıca bu sayıda Mehmet Aras'tan "Elest Bezmi", Serdar Kökçeoğlu'ndan "Gece Yarısı İşsizleri", Günay Aydınoğlu'ndan "Yeni Bir Deneyim", Mustafa Emre Özgen'den "Takım Elbiseli Adam III", Gözde Kurt'tan "Gidip Bir Kenarda", Gökcan Şahin'den "Rio", Sadık Yemni'den "Cepcepniler" ve Bilge Yaman'dan "Hayal Cafe" öyküleri yer alıyor.

En güzel yerini sona sakladık: Bu sayıda çizgi roman olarak Çağatay Özkan'ın hazırladığı "Zalres"'in ilk bölümü Çöl Fırtınası ile yer alırken Mustafa Göçer'in 3M+T'si kaldığı yerden devam ediyor.

 [haberci10.jpg]
Share: