14 Kasım 2008 Cuma

Firefox eklentileri ( sizin için seçtiklerim )

BugMeNot

BugMeNot

BugMeNot bildiğiniz gibi birçok site için kullanıcı adı ve şifreleri veren bir web sitesi. Böylece sadece içeriğine ulaşmak istediğiniz bütün web siteleri için tek tek üye olmanız gerekmiyor. Bu eklenti sayesinde o site için BugMeNot’ta kayıtlı kullanıcı bilgisi varsa doğrudan sağ tuşla giriş yapabiliyorsunuz. İnternette gezinmeyi son derece hızlı hale getirecek bu eklenti sayesinde google’dan ulaştığınız sitelerin aradığınız şeyi gerçekten verip vermediğini anlamak için üye olmanız gerekmeyecek. Dolaylı olarak da olsa spam’den korunmanızı sağlayacak olması da çok güzel bir artı…

Sürüm:2.0
Uyumluluk: Firefox 2.0 - 3.0
Download
Web Sitesi

Foxmarks (Sık Kullanılanlar’a Her Yerden Ulaşın)

Foxmarks (Sık Kullanılanlar’a Her Yerden Ulaşın)

Foxmarks kullanımı son derece kolay ama bir o kadar da yararlı eklentilerin başında geliyor. Sık kullanılanlara kaydettiğiniz bir siteye başka bir bilgisayardan ulaşmak kulağa oldukça hoş geliyor. Ayrıca bu eklenti sayesinde bilgisayarınıza format attığınızda veya diskiniz zarar gördüğünde sık kullanılanlar öğelerinizi asla kaybetmiyorsunuz.

Ayrıca eklenti tarafından size sağlanan my.foxmarks.com adresinden de sık kullanılanlarınızı yönetebilmeniz ve eklenti yüklü olmayan bir bilgisayardan da sık kullanılanlarınıza ulaşabilmeniz oldukça kolay bir hale geliyor. Son olarak bu eklentinin Internet Explorer için de çıktığını hatırlatmak isterim.
foxmarks1


Sürüm: 2.1.0.12
Uyumluluk: 1.5-3.0
Download veya Resmi Web Sitesi



RSE Tools (Rapidshare Aracı)

RSE Tools (Rapidshare Aracı)

RSE Tools eklentisi herhangi bir sayfadaki rapidshare linklerini ayırıp ayrıca bunların geçerliliğini kontrol edebiliyor. Firefox’u tercih eden rapidshare kullancıları için bu eklenti oldukça kullanışlı olacaktır. Ayrıca sayfadaki bazı yerleri seçerek sadece o kısımdaki rapidshare linklerini alabilmeniz de mümkün. Bu eklenti Firefox’un sağ tuş menüsüne ve Araçlar’a kendini ekliyor, buradaki seçeneklerden RSE Tools’u çalıştırıp kullanabilmeniz mümkün.

Bu eklentinin en güzel özelliklerinden biri de herhangi bir firefox penceresinde gezerken istediğiniz kelimeyi seçip onunla ilgili rapidshare araması yapabiliyor olmanız.

Sürüm: 0.23
Uyumluluk: Firefox 1.5 - 3.0
Download

Clipmarks

Clipmarks

Ne İşe Yarıyor?
Clipmarks, firefox’un getting started sayfasında tanıtılmasıyla birlikte daha çok ses getirdi. Bu eklenti ile herhangi bir web sayfasındaki kopyalamak istediğiniz öğeleri kopyala yapıştır yapmadan saklayabilir ve paylaşabilirsiniz. Clipmarks ile metin,resim ve videoları pratik bir şekilde saklamanız, paylaşmanız hatta doğrudan kendi blogunuza göndermeniz mümkün. Bunları doğrudan mail atabileceğiniz gibi, yazı ve resimlerin doğrudan çıktısını almanız da mümkün. Böylece sayfanın tamamını yazdırmak yerine, sadece sizin istediğiniz ve sayfanın farklı yerlerinden seçtiğiniz öğelerin yazdırıyor, daha sade ve anlaşılır bi belge elde etmekle kalmayıp aynı zamanda da mürekkep tasarrufu yapmış oluyorsunuz…

Nasıl Kullanılıyor?
Clipmarks eklentisi yüklendikten sonra adres çubuğunun sağ tarafına bir ikon ekliyor (Yeşil fonda beyaz ataç ikonu) Herhangi bir web sayfasındayken bu ikonu tıkladığınızda, clipmarks etkin hale geliyor ve imleci sayfadaki öğelerin üzerine götürdüğünüzde o alanı turuncu çerçeve içerisine alıyor. Eğer isterseniz fare ile daha özel bir alanı seçmeniz de mümkün. Resimlerin üzerine tıklayarak, videolarınsa sağ üst köşesindeki ‘clip video’ linkine tıklayarak seçebiliyorsunuz. Saklamak istediğiniz öğeleri seçme işlemini bitirdiğinizde, clipmarks etkinleştirdiğinizde sayfanın en üstünde çıkan bardan “click here when done clipping” kısmına tıklamanız gerekiyor. Karşınıza dört seçenek çıkıyor.

  • Save Clip seçeneğine tıklarsanız, clipmarks hesabınıza kaydetmeniz için gerekli olan ekran çıkıyor. Tabi bunun için öncelikle üye olmalısınız. Böylece istediğiniz herhangi bir bilgisayardan sakladığınız öğelere kolayca erişebilirsiniz. Clipmarks size http://clipmarks.com/clipper/kullanıcıadı şeklinde bir sayfa veriyor böyle buradan istediğiniz öğeleri paylaşabiliyor veya hesabınıza giriş yapabiliyorsunuz.
  • Email Clip seçeneği ile seçtiğiniz öğeleri istediğiniz adrese mail olarak gönderebilirsiniz. Bu bölümden gmail, yahoo, aol ve hotmail adres listenizi içeri aktarmanız da mümkün.
  • Blog Clip seçeneği ile ise, seçtiklerinizi wordpress, blogger, livejournal, movabla type, typepad, vox, myspace ve facebook’ta doğrudan yayınlayabilirsiniz. Tabi bunun için ilgili sistemi seçip kullanıcı bilgilerinizi girmeniz gerekiyor.
  • Print Clip seçeneği ile ise seçtiğiniz yazı ve resimlerin şık bir çıktısını alabilirsiniz. Çok kullanışı olan bu özellik sayesinde bir sayfanın istenilen alanlarının çıktısını kolayca almanız mümkün.

Clipmarks hakkında daha fazla bilgi almak ve demo videoyu izlemek için http://clipmarks.com/how-to-clip/ adresini kullanabilirsiniz.

Eğer bu eklentiyi beğendiyseniz lütfen yorumlarınızı paylaşın belki bizim bilmediğimiz yeni özelliklerini de keşfetmiş olabilirsiniz…

Eklentiyi indirmek için https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1407 adresine gidebilir veya firefox eklenti indirme kısmında aratarak doğrudan yükleyebilirsiniz.


Mevcut Sürüm: 3.5.0
Uyumluluk: Firefox 1.5-3.0

Remember The Milk (gmail yapılacaklar listesi)

Remember The Milk (gmail yapılacaklar listesi)

Ne işe yarıyor?

Remember The Milk for Gmail, remember the milk sitesinin hizmetlerinden bir tanesi. Bu siteye üye olup, görevlerinizi organize etmeniz, ve bunları google calendar, twitter, blackberry, iphone ile senkronize etmeniz mümkün.

Bizim konumuz olan gmail senkronizasyonu ise bir firefox eklentisi olarak çalışıyor. Eklentiyi firefox’a yüklediğinizde gmail ekranının sağ sütununa kendisini son derece uyumlu bir şekilde ekliyor ve yapılacaklar listenizi buradan kontrol edebiliyorsunuz. Basit görevlerinizi ve yapacağınız işleri hatırlamak için son derece başarılı bir sistem…

Nasıl Kullanılıyor?

Eklentiyi yükleyip aktifleştirdikten sonra, firefox ile gmail hesabınıza giriş yaptığınızda gmailin sağ tarafında remember the milk penceresini göreceksiniz.


Bu bölümden yapılacaklar listenizi ayrıntılı olarak kontrol etmeniz mümkün. Remember the milk eklentisi gmail ayarlar kısmına da bir task menüsü ekliyor. Bu kısımdan herhangi bir email’e yıldız eklediğinizde otomatik olarak görevlere eklenip eklenmeyeceğini ve bir etiket belirleyerek bu etikete bağlı maillerin görev listesine eklenmesini sağlayabiliyorsunuz. Bir göreve atadığınız mail’e cevap verdiğinizde görev listesinden otomatik olarak silinmesi de mümkün. Ayrıca görevlere, kişi listenizden atama da yapabiliyorsunuz böylece görev tarihi geldiğinde, görev listenizden direk o kişiye ulaşabilmeniz mümkün oluyor. Bu servis ile google takvim arasında eşleştirme yapmak da son derece kolay oluyor.

Eğer siz de gün içinde yapacağınız işleri hatırlamakta zorlanıyor veya yenilemesi gelmiş domainlerinizin süre bitimlerini unutuyorsanız ama karmaşık ajanda programlarını kullanmak size zor geliyorysa remember the milk sizin için biçilmiş kaftan.

Uyumluluk: (Firefox 2.0 ve üstü)

Resmi Site

Download

Tab Mix Plus

Tab Mix Plus

Tab Mix Plus eklentisi, Firefox’un sekmeli tarayıcı yeteneklerini geliştiriyor. Sekmeleri kopyalamak, sekmelerin ne şekilde açılacağını düzenlemek, kapanan sekmeleri geri getirmek gibi yeni fonksiyonlar sunuyor. Gelişmiş bir oturumu yöneticisine de sahip olan bu eklenti sayesinde farklı programların açtığı sayfaların yeni pencerede mi yoksa yeni bir sekmede mi açılabileceğini ayarlayabilir aynı zamanda sekmelerin görünümleri de sadece görsel olarak değil işlevsel olarak da değiştirebilirsiniz.

Sürüm:0.3.7.3
Uyumluluk:Firefox 2.0 - Firefox 3.1b2pre

Download

Ubiquity

Ubiquity

Ubiquity eklentisi henüz tam sürüm olarak çıkmamış olsa da firefox camiasında büyük ses getireceğe benziyor. Eklentinin geliştiricisi mozilla labs ekibinden azarask.
Ubiquity aynı anda her yerde olma anlamına geliyor ve ne işe yaradığını kısaca açıklamak gerekirse sık yaptığımız işleri daha çabuk gerçekleştirmemize yarıyor.

Belirli komutlar kullanarak, eposta gönderme, harita bulma, hava durumunu öğrenme, google veya wikipedia araştırması yapma gibi aktiviteleri çok daha hızlı yapabiliyorsunuz.


Ubiquity mashup (çeşitli veri kaynaklarından aldığı verileri işleyip sonuç üreten uygulama) kavramını bir adım öne taşımaya çalışıyor. Aslında ubiquity ile yapılabilecekler sınırsız. Çünkü kullanıcılar kendi komutlarını yazıp eklentinin yerelleştirilmesine ve genişletilmesine katkıda bulunuyor.

Şimdilik final sürümü çıkmadığı için biraz daha profesyonel kullanıcılara hitap etse de ileride kullanımının daha basit olacağını kestirmek zor değil.

CTRL+Space tuş kombinasyonu ile ubiquity penceresi açılıyor. Burdan çeşitli komutlar yardımıyla bir çok şeyi yapabilmeniz mümkün. Kullanımı biraz daha zor olsa da herhangi bir metin üzerine sağ tıklayarak çıkan ubiquity kısmından da seçim yapabilirsiniz.

Bir kelimeyi seçip ctrl+space yapalım ve wikipedia yazalım. Henüz wik yazdığımızda bile ubiquity bize ilgili kelimeyle ilgili wiki sonuçlarını karşımıza getirecektir. Enter’a basarak ilgili sayfaya anında ulaşabiliyoruz.

Ayrıca bir web sayfasındaki resim ve yazıları, tablardan birinde gmail açıksa “email this to isim/email” komutu ile gmail adres listemizdeki birine çok hızlı gönderebiliyoruz. Bu komutu kullandığımızda eklenti adres, konu ve içerik kısmını dolduruyor. Size sadece göndere basmak kalıyor.


Başka bir örnek ise, herhangi bir adresi seçip ubiquity penceresinde map yazarsanız doğrudan o bölgenin haritasına ulaşabiliyorsunuz. Yine weather komutuyla da (”weather istanbul” şeklinde) istediğiniz herhangi bir yerin hava durumunu anında öğrenebilirsiniz. Yine enter’a bastığınızda ayrıntılar geliyor.

şimdilik Türkçe desteği olmasa da translate komutuyla istediğiniz metinleri birçok dil arasından çevirisini yapabiliyorsunuz. Komut satırına “imdb filmadı” yazarsanız doğrudan ilgili filmin imdb sayfasına ulaşabilirsiniz. Hemen sayabileceğimiz diğer komutlar arasında; youtube, flickr, twitter, highlight, wordcount, add to calendar bulunuyor. Mevcut komutları görmek için command list yaparak kullanabileceğiniz komutları ayrıntılı olarak görebilir veya web sitesinden daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Kullanım Kılavuzu
Download

Resmi Web Sitesi


Daha Fazlası için

Güzel bir site. Takip etmekte fayda var.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder